LOCAL · FOOD

Γαύρος με πατάτες σε ταψί

[Στο καλάθι των #λοcals]

•κείμενο & φωτό: Μαρίνα Τσαματσούλη /
  • 600 γρ αντσούγιες
  • 600 γρ πατάτες
  • 1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
  • 2 λεμόνια
  • μαϊντανός
  • σκόρδο
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • φρυγανιά
  • λάδι
  • αλάτι
  • Πιπέρι

Κόβουμε μια τούφα μαϊντανό με μια σκελίδα σκόρδο και μερικά φύλλα δυόσμου. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Ξεκολλήσουν και απο-ελικώσουν τις αντζούγιες, ανοίξτε τις σε ένα φυλλάδιο.

Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, βάζουμε μια στρώση αντζούγιες, πασπαλίζουμε με λίγο από τον προετοιμασμένο κιμά, αλάτι, πιπέρι, πασπαλίζουμε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε με ένα γύρο λάδι που χύνεται. Καλύπτουμε με μια στρώση πατάτες και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε να εναλλάσσουμε τις στρώσεις μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά.

Ψεκάστε την επιφάνεια με το κρασί και πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου αναμεμειγμένα με φρυγανιά. Βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 170 βαθμούς και μαγειρεύουμε για περίπου μία ώρα. Αποσύρουμε και μετά από 5 λεπτά σερβίρουμε.

Σχετικά άρθρα