ΓΕΥΣΗ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΡΩΜΕ ΣΟΥΠΑ ΦΑΒΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ KAI ΣΚΟΡΔΟ

Υπέροχη μέρα η σημερινή χειμωνιάτικη Τετάρτη για να ετοιμάσουμε σούπα. Αυτή τη φορά δανείζομαι την συνταγή από την ινδική Tomato Rasam.

Υλικά: Για 6-8 άτομα

2 φλιτζάνια φάβα καθαρισμένη
2 φύλλα δάφνη
1 κουτ. γλυκού κούρκουμα ή μια καλή πρέζα σαφράν (κρόκο)
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
5-6 σκελίδες σκόρδο (όσο θέλετε) και έξτρα τηγανητές σκελίδες για στόλισμα
2 κ. σούπας κόκκοι κόλιανδρο, φρεσκοαλεσμένοι
1-2 κ. γλυκού μπούκοβο ή 3-4 μικρές ξερές καυτερές πιπεριές
1 κ. σούπας ντοματοπελτέ
2 φλιτζάνια ντοματάκια ψιλοκομμένα
αλάτι
1 κ. γλυκού κύμινο, ή περισσότερο, όσο θέλετε
χυμό από 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση

Βάλτε τη φάβα σε σίτα και ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Μεταφέρετε σε κατσαρόλα και βάλτε νερό να τη σκεπάζει, και να περισσεύει από πάνω 3-4 εκ., προσθέστε και τη δάφνη και βάλτε να πάρει βράση.

Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ανακατώνοντας συχνά, και προσθέτοντας επιπλέον νερό, αν χρειάζεται, για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να γίνει χυλός. 5-10 λεπτά προτού να κατεβάσετε από τη φωτιά προσθέστε τα κούρκουμα ή το σαφράν και ανακατώστε. Προσοχή να μη στεγνώσει και κολλήσει στην κατσαρόλα, γιατί θα πρέπει να την πετάξετε και να ξαναρχίσετε από την αρχή.

Πετάξτε τη δάφνη και μεταφέρετε τη φάβα σε γαβάθα. Αν θέλετε λεία σούπα, περάστε από σίτα ή λιώστε στο μπλέντερ. Ξεπλύνετε και σκουπίστε την κατσαρόλα. Χτυπήστε τις σκελίδες σκόρδου με το πλάι μεγάλου μαχαιριού να λιώσουν, βγάλτε το φλούδι και κόψτε σε φετάκια.

Βάλτε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το σκόρδο να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Βάλτε και το κόλιανδρο και το μπούκοβο ή τις πιπεριές, ανακατώνοντας 1-2 φορές. Προσθέστε τον πελτέ και ανακατώστε, να γυαλίσει. Αδειάστε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέστε τη φάβα, βάλτε αλάτι και το κύμινο. Βράστε 10 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο νερό, αν είναι πολύ πηχτή η σούπα.Κατεβάστε από τη φωτιά, και βάλτε λεμόνι. Δοκιμάστε, διορθώστε τη γεύση και σερβίρετε σε μικρές γαβάθες, περιχύνοντας με επιπλέον ελαιόλαδο, στολίζοντας με τηγανισμένες σκελίδες σκόρδο ή φετάκια λεμόνι, και πασπαλίζοντας με κόλιαδρο.

πηγή: gocheapandchic.gr

Σχετικά άρθρα