ΓΕΥΣΗ

Άρτου γεύσεις ”Κυρίτσης”: Ένας φούρνος στην πόλη που μάς μαθαίνει να αγαπάμε και πάλι το ψωμί!

κείμενο ⁖ Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

[Λιχουδιές από ζυμάρι στο φούρνο του Κυρίτση στη Ναύπακτο]

Μικρά θαύματα μπορούν να προκύψουν από το ζυμάρι και αυτό το κατάλαβε νωρίς ο Χρήστος Κυρίτσης, ένας από τους ιδιοκτήτες των φούρνων που φέρουν το επώνυμο της οικογένειας. Τον συνάντησα ένα πρωινό στο αρτοποιείο που λειτουργεί και ως παρασκευαστήριο στην περιοχή Αλωνάκι.

Με τράταρε ένα λαχταριστό cinnamon roll και η συζήτηση κύλησε πολύ γλυκά.

Ο Χρήστος, ο Βαγγέλης και ο Γιώργος, τα τρια αδέρφια, αποφασίζουν πριν μερικά χρόνια να ασχοληθούν με την αρτοποιία. Η σχέση τους με το ψωμί μάλλον οφείλεται στην κυρία Βασιλεία, την μητέρα τους, με τη μακροχρόνια θητεία δίπλα σε παραδοσιακούς φούρνους.


Οικογενειακή υπόθεση: Τα τρια αδέρφια με τη μητέρα τους. Αυτό που τους ένωσε είναι η κοινή αγάπη τους για το καλό ψωμί.

Στην πορεία όμως, όπως όλοι οι νέοι bakers ξεκίνησαν να πειραματίζονται με νέα και κλασικά, αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και αυτόματα έκαναν τα πρωινά μας να γίνονται λίγο καλύτερα και πιο νόστιμα.


Σήμερα με 19 χρόνια εμπειρίας έχουν δυο φούρνους, έναν στην οδό Αθανασιάδη Νόβα 71, ένα δεύτερο στην οδό Θέρμου και μια δυνατή ομάδα που φτιάχνει φανταστικά ψωμιά και ζυμάρια.

Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς, είναι ότι όλα παρασκευάζονται από ποιοτικές πρώτες ύλες, όπως ελληνικά αλεύρια φυσικής ωρίμανσης, και ζυμώνονται στο παρασκευαστήριο του καταστήματος.


Είναι πολύ δύσκολη η δουλειά του φούρναρη“, μου εξηγεί ο Χρήστος. “Είναι μια δουλειά απαιτητική, γιατί το ψωμί έχει ζωή. Από τη στιγμή που θα μπεις στον χώρο και θα ξεκινήσεις, όλα πρέπει να γίνουν στον σωστό χρόνο, και να φουρνίσεις όταν πρέπει. Κι όπως λένε και οι παλιοί το ζυμάρι δεν σε περιμένει. Γι αυτό δεν κάθεσαι ούτε λεπτό, γιατί όλα γίνονται αλυσίδα.”

Στους φούρνους τους θα βρείτε πέντε διαφορετικά καρβέλια: οκτάσπορο, σταρένιο, σικάλεως, μπαγκέτα και με προζύμι. «Επιλέξαμε να το φτιάχνουμε το ψωμί μας με αυτό τον τρόπο γιατί έτσι γίνεται πιο γευστικό, έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία, και έχει τραγανή κόρα». Η αλήθεια είναι πως εγώ αγάπησα το καρβέλι τσιαπάτα.



Τα ψωμιά τους και ιδιαίτερα τα καρβέλια με προζύμι είναι πλέον γνωστά και γίνονται ανάρπαστα με το που βγουν από τον φούρνο, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε τις αφράτες μπομπότες ζυμωμένες από τη μαμά. Δύο στον αριθμό: μια με ντομάτα και τυρί και μια ακόμα με φέτα, που σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Φυσικά δοκίμασα και τα δύο, αλλά το δεύτερο με κέρδισε περισσότερο.

Επίσης εδώ, θα βρείτε πραγματικά χειροποίητα, αγνά προϊόντα: cookies βρόμης και σοκολάτας, αυθεντικά κουλούρια Θεσσαλονίκης, σπιτικά νηστίσιμα cakes, πάστα φλώρα, λαχταριστά cinnamon rolls, κριτσίνια με καλαμπόκι και λιναρόσπορο, όλα τα σφολιατοειδή καθώς και δημιουργίες χωρίς ζάχαρη που θα σας ενθουσιάσουν.

↪Το αρτοποιείο της οικογένειας Κυρίτση μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις λιχουδιές που φουρνίζει κάθε μέρα.


Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι τις μπάρες δημητριακών με ολόκληρους ξηρούς καρπούς και φρούτα, από τις καλύτερες της πόλης ή μια διπλοφουρνιστή τάρτα με αγριοκέρασο και κρέμα βανίλια, που γίνεται ανάρπαστη, οπότε πρέπει να πάτε νωρίς για να την προλάβετε.



Το ψωμί έχει την ικανότητα να ενώνει λαούς και διαφορετικές κουλτούρες. Κι αυτό το έχει μάθει ο Χρήστος μέσα από τα ταξίδια του.

Τα ταξίδια μου είναι πηγή έμπνευσης. Έχω δοκιμάσει μπαγκέτες, κρουασάν και κάθε λογής σφολιάτες σε φούρνους από την Κούβα μέχρι την Ελβετία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γεύση και τις μυρωδιές σε έναν μικρό, παραδοσιακό φούρνο της Βενετίας. Συχνά γυρίζω με συνταγές που μου δίνουν οι ίδιοι οι αρτοποιοί ή άλλες φορές ‘κλέβω’ ιδέες για τις προσαρμόσω στις δικές μας γεύσεις”.

“Επόμενη αγαπημένη μου πρόθεση είναι ασχοληθώ με την ζαχαροπλαστική. Όσο απαιτητική είναι, άλλο τόσο με ιντριγκάρει”, εξηγεί και με καλεί να “πάρω μάτι” στο πώς ετοιμάζει τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά.



Μιλώντας με ενθουσιασμό για τα σχέδια τους καταλαβαίνω πως τα αδέρφια αγαπάνε πολύ τη δουλειά και την κάνουν με σεβασμό προς τους πελάτες. Παράλληλα λατρεύουν να σχεδιάζουν το επόμενο βήμα.

Επιθυμία τους είναι, να πάνε το φούρνο σε άλλο επίπεδο, παντρεύοντας τις παραδοσιακές γεύσεις με τις διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις της σημερινής εποχής, ώστε να κερδίσουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πελατών.

Έχουν καταλάβει ότι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, προσέχουν περισσότερο την ποιότητα της τροφής τους κι έτσι, αν τους προσφέρεις κάτι ποιοτικό, θα το εκτιμήσουν και θα ανταποκριθούν θετικά.

Και κάτι τελευταίο. Στον φούρνο τους μπορεί κάποιος να απολαμβάνει με την πρωινή λιχουδιά του κι έναν σωστό, αρωματικό καφέ ελληνικό ή εσπρέσσο. Γιατί, οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την μέρα να ξεκινάει καλά!

↪Άρτου γεύσεις “Κυρίτσης” [ Αθ. Νόβα 71 & Θέρμου, περιοχή Αλωνάκι]

Σχετικά άρθρα