LOCAL · FOOD

Ας μιλήσουμε για την κουτσομούρα

[ στο πιάτο των λοcals ]

Κουτσομούρα↠Ζει σε αμμώδεις βυθούς με πυκνή βλάστηση όπως και το ξαδελφάκι της το μπαρμπούνι. Χρησιμοποιεί τα μουστάκια της για να σκάψει τον πυθμένα και να ανακαλύψει σκουλήκια, μαλάκια και όστρακα που αποτελούν το συνηθισμένο φαγητό της.

Φρέσκια από τα δίχτυα των καικιών του “γρίπου” και τηγανητή με λίγο αλευράκι, σερβιρισμένη με μπόλικο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή φιλεταρισμένη και ποσαρισμένη σε λίγο λευκό κρασί με δεντρολίβανο, αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο.

⇼ Η συνταγή του Σαββάτου ⇼

Θυμηθήκαμε μία υπέροχη και λιγάκι διαφορετική από τις συνηθισμένες συνταγή για ψάρι για να φτιάξεις πεντανόστιμη κουτσομούρα στο φούρνο. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν φρέσκες κουτσομούρες, τις οποίες περιχύνουμε με μία αρωματική σάλτσα από ντομάτα, ελαιόλαδο, κρασί, σκορδάκι και δεντρολίβανο που ταιριάζει εκπληκτικά με όλα τα ψάρια, ενώ στη συνέχεια θα τα πανάρουμε με γαλέτα και τέλος θα τα ψήσουμε στο φούρνο στο σωστό χρόνο προκειμένου να βγει εκπληκτικό και πεντανόστιμο το φαγητό μας. Ιδανικά συνοδεύουμε το πιάτο μας με ένα καλό λευκό κρασί ή και ούζο και καλή μας όρεξη.

Κουτσομούρα στο φούρνο, πεντανόστιμη.

[Υλικά]

  • 1 κιλό κουτσομούρες
  • 1/2 κιλό ντομάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα κρασί λευκό
  • μερικά κλαράκια δεντρολίβανο
  • 3/4 της κούπας φρυγανιά τριμμένη
  • αλατοπίπερο

[Διαδικασία]

Ζητάμε από τον “γρίπο” να μας καθαρίσουν καλά τις κουτσομούρες από τα εντόσθια και τα λέπια. Κι εμείς μετά τις αλατοπιπερώνουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί.

Στη συνέχεια τρίβουμε σε ένα μπόλ τη ντομάτα και προσθέτουμε το κρασί, το λάδι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και τα αναμειγνύουμε όλα μαζί.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα του μπόλ τα ψάρια και μετά τα πασπαλίζουμε με γαλέτα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμη μία φορά ραντίζοντας με σάλτσα και πασπαλίζοντας με γαλέτα τα ψάρια μου.

Κλείνουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Μην ξεχάσετε ενδιάμεσα να ανοίγετε και να περιχύνετε τα ψάρια με το ζουμί τους για να μη στεγνώσουν.

ιχθυοπωλείο ο ‘ΓΡΙΠΟΣ’

παραγγελίες τηλ. ↛
26340.28830

Σχετικά άρθρα