ΓΕΥΣΗ

Μπριζόλα Rib Eye στο Φούρνο: Τσικνοπέμπτη με τις “Δούρος Γεύσεις”

↠κείμενο + Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

Το να ζεις στην επαρχία μακριά από τις πολύβουες πόλεις και να νιώθεις γνήσιος ντόπιος έχει και τα καλά του. Για έναν καλοφαγά #λοcal όπως εγώ, πολλά από αυτά ξεκινούν από την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες που μπορώ να προμηθευτώ μόλις λίγα λεπτά μακριά από το σπίτι μου.

Αγαπημένη διεύθυνση που δεν αποτελεί πια μυστικό είναι το delicatessen κρεοπωλείο Δούρος Γεύσεις, το μικρό “αδερφάκι” της μεγάλης τοπικής εταιρείας παραγωγής και επεξεργασίας κρεάτων με το όνομα ΔΟΥΡΟΣ.

Εδώ, στις Δούρος Γεύσεις το κρέας που δίνουν έχει άλλη ποιότητα. Το κρεοπωλείο με τα εκλεκτά κρέατα (νωπά και σιτεμένα), τα τυροκομικά και τα λοιπά είδη μας προτείνει να γεμίσουμε με όλα τα καλούδια του κόσμου για να τιμήσουμε την υπέροχη αυτή μέρα της Τσικνοπέμπτης που ακόμη και εν μέσω καραντίνας ξέρουμε πως η κουζίνα μας θα μυρίσει τσίκνα.

Μπορεί το σουβλάκι να είναι στο κέντρο των προτιμήσεων του μέσου Έλληνα, ειδικά για την Τσικνοπέμπτη, επειδή είναι αρκετά εξοικειωμένος με τη γεύση, ωστόσο τι θα λέγατε φέτος, να δοκιμάσετε ακόμη μια επιλογή;

Τι θα λέγατε, για μια μπριζόλα Rib Eye; Την έχω δοκιμάσει στο παρελθόν κι έχει πλέον θρονιαστεί στους γευστικούς κάλυκές μου και δεν λέει να φύγει.

Rib Eye: Θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά δίνει το τέλειο ζουμερό, απολαυστικό απότέλεσμα που θα σας κάνει περήφανους για την επιλογή σας.

Ρώτησα τον Γιώργο Δούρο και μου εξήγησε με απλά λόγια πως Rib eye είναι η τρυφερή καρδιά της σπαλομπριζόλας. Πολύ μαλακό και εύγεστο κομμάτι με τρόπο κοπής σε φέτες ή ολόκληρο. Μπορούμε να το βαφτίσουμε μέσα σε σάλτσα sour cream ή γιαουρτιού με καπνιστή πάπρικα ή απλά με λίγο λιωμένο βούτυρο και μαύρο πιπέρι.

Ετσι λοιπόν, ενόψει Τσικονπέμπτης, στο καλάθι μου πρόσθεσα και 2 σιτεμένες μπριζόλες Rib Eye που θα τις μαγειρέψω ακολουθώντας κατά βήμα μια εύκολη, απλή αλλά υπέροχη συνταγή την οποία διάβασα στο καταπληκτικο site αθηΝΕΑ. Το αποτέλεσμα εγγυημένα ζουμερό και άκρως απολαυστικό.


Μπριζόλα Rib Eye στο Φούρνο

Για 2-3 άτομα // Προετοιμασία 10΄// Ψήσιμο 6  & 20-30’ λεπτά

Εργαλεία & Εξοπλισμός:

  • Αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα
  • Μικρό μπολ
  • Μεταλλικό ταψί
  • Αλουμινόχαρτο
  • Κοφτερό μαχαίρι
  • Ξύλο κοπής
Φέτος θα τσικνίσουμε με Μπριζόλα Rib Eye στο Φούρνο.

Υλικά:

  • 2 σιτεμένες μπριζόλες rib eye με κόκκαλο σε ένα κομμάτι (ζητήστε από τον χασάπη στο Δούρος Γεύσεις να μην τις κόψει μεταξύ τους, θα σας δώσει ένα κομμάτι πάχους περίπου 5-6 εκατοστών)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. βούτυρο σε 2 κομμάτια
  • 2-3 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
  • 1 κ.γ. θυμάρι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς να προθερμανθεί καλά.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λάδι, το χοντρό αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και το θυμάρι. Με το μίγμα αυτό αλείφουμε τη μπριζόλα μας παντού, πιέζοντάς τα με το χέρι μας για να συγκρατηθούν τα υλικά επάνω στην επιφάνειά της.
  3. Μόλις το τηγάνι μας έχει κάψει πολύ καλά βάζουμε τη μπριζόλα από τη μια μεριά να ψηθεί για 2 περίπου λεπτά. Μετά τη γυρνάμε από την άλλη μεριά για ακόμη 2 λεπτά. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού στηρίζουμε τη μπριζόλα μας έτσι ώστε να την ψήσουμε και στις στενές μεριές της. Αυτό που θέλουμε είναι να τη σφραγίσουμε εξωτερικά με το ψήσιμο αυτό, παντού γύρω-γύρω, ώστε να μη χάσει τα ζουμιά της και στεγνώσει στο φούρνο.
  4. Αφού αλλάξει το χρώμα της εξωτερικά από το ψήσιμο στο τηγάνι, τη βάζουμε σε ένα μεταλλικό ταψί και βάζουμε από πάνω της τα 2 κομμάτια βούτυρο. Την τοποθετούμε κατευθείαν στο φούρνο και χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε για 20 λεπτά (rare) μέχρι 30 λεπτά (medium) ανάλογα με το πως τη θέλουμε ψημένη. Αυτή στη φωτογραφία έμεινε για 20 λεπτά.
  5. Βγάλτε την από το φούρνο και καλύψτε την με ένα αλουμινόχαρτο. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα! Αφήστε την εκεί να σταθεί για 10 λεπτά και μετά κόψτε τη. Το σιτεμένο κρέας έχει αποστραγγιστεί από το αίμα του και γι’ αυτό τα κομμάτια έχουν κρατήσει μόνο το ζωηρό χρώμα τους. Αυτό το rib eye είναι τρυφερό, ζουμερό και πεντανόστιμο. Αυτή η νοστιμιά δε χρειάζεται τίποτα άλλο παρά μόνο μια φρέσκια ζωηρή σαλάτα και ένα καλό ποτήρι κόκκινο κρασί.

Τσικνοπέμπτη με τα υπέροχα κρέατα παραγωγής Δούρου! Μένουμε σπίτι, αλλά και πιστοί στους ντόπιους παραγωγούς.

Σύμφωνα με το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, στα σπίτια ψήνουν σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και ότι άλλο βρίσκεται σε κρέατικό στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας». Φέτος, με ένα τηλεφώνημα στο 26340.20069 η παραγγελία σας έρχεται στο σπίτι από το meat & delicatessen Δούρος Γεύσεις’ [Πλατεία Πια, Κεφαλόβρυσο Ναυπάκτου].

Σχετικά άρθρα