LOCAL · NEWS

Eπιστολή στον Πρωθυπουργό για την 18χρονη Έφη και την αστυνομική βία

Ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενάντια στην κρατική βία και αυθαιρεσία με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό και τη σεξουαλική παρενόχληση νεαρής κοπέλας από αστυνομικούς στέλνουν εφτά γυναικείες οργανώσεις  

Όπως έχει καταγγείλει η ίδια η 18χρονη Έφη, χτυπήθηκε από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ και δέχτηκε απειλές για βιασμό από άνδρα των ΜΑΤ κατά τη σύλληψη της αλλά και μέσα στη ΓΑΔΑ, όπου της αρνήθηκαν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια μέχρι τη μέρα που πέρασε από ανακριτή.

Στην επιστολή οι υπογράφουσες οργανώσεις ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και σε κάθε καταγγελία περιστατικού άσκησης αυθαίρετης αστυνομικής βίας.

Η επιστολή που υπογράφουν το Κέντρο Έρευνα και Δράσης για την Ειρήνη, η Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, το Μωβ, η Φεμινιστική Συλλογικότητα Θεοδώρα, η Working Class Women OTE, η Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας και Nimertis Actionart ΝΠΙΔ κοινοποιείται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, όπως επίσης στις βουλεύτριες και τους Βουλευτές του κοινοβουλίου.


Η 18χρονη από την Ναύπακτο, καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αστυνομικούς το βράδυ της 9ης Μαρτίου στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, κάποιες ώρες μετά τα επεισόδια που διεξήχθησαν.


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απαξιώθηκαν πρόσφατα μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, την Ελληνική Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι στις 9 Μαρτίου μια νεαρή κοπέλα κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε στην Νέα Σμύρνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Εκεί, όπως καταγγέλλει η ίδια αυτοπροσώπως και μέσω της δικηγόρου της, έγινε κατ’ επανάληψη θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από αστυνομικούς και δέχθηκε απειλές για βιασμό και επιθέσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας εναντίον της. Της αρνήθηκαν μάλιστα την ιατρική βοήθεια μετά τον ξυλοδαρμό της, παρότι η ίδια το ζήτησε. Με την ευκαιρία, καταγγέλλουμε ξανά εδώ την αστυνομική βία που ασκήθηκε εναντίον φεμινιστριών που έκαναν μια συμβολική συγκέντρωση την 25η Νοέμβρη, ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με 14 συλλήψεις, επιβολή προστίμων και παραπομπή σε δίκη που αναμένεται.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την κοινωνική κατακραυγή από τις αποκαλύψεις για σωρεία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών στον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης, εξαγγείλατε πριν λίγες μέρες κρατικές παρεμβάσεις για το κίνημα Me Too, ωστόσο οι Πολίτες έχουν κάθε λόγο να κρίνουν σχετικές εξαγγελίες ως υποκριτικές, εφόσον γίνονται καθημερινά μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον συμπολιτών τους, γυναικών και ανδρών και βλέπουν την αστυνομία να παίρνει το ρόλο του κακοποιητή, αντί του προστάτη. Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον καθημερινές και ως πολίτες νοιώθουμε απροστάτευτες/-οι απέναντι στην κρατική βία και αυθαιρεσία αλλά και στον σεξισμό, όπου αυτές οι κακοποιήσεις στοχοποιούν γυναίκες. Οι εξελίξεις αυτές που είναι ραγδαίες και έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας μας προσβάλλουν ως πολίτες ενός δημοκρατικού ευνομούμενου κράτους δικαίου, όπως θεωρούμε και επιθυμούμε να είναι η πατρίδα μας. Οι Οργανώσεις που υπογράφουμε την Επιστολή δηλώνουμε Μηδενική Ανοχή στην κρατική βία και αυθαιρεσία.

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την ωμή και αυθαίρετη βία και αυθαιρεσία εναντίον των γυναικών, αλλά και εναντίον κάθε πολίτη.

Ζητάμε: Να δοθεί άπλετο φως στις καταγγελίες ξυλοδαρμού και κακοποίησης της νεαρής κοπέλας όπως και σε κάθε καταγγελία περιστατικού άσκησης αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ανάλογα με τα αδικήματα που διέπραξαν. Η αστυνομία να ταχθεί στο πλευρό του/της πολίτη, υπηρετώντας τη Δημοκρατία και την κοινωνία στο Σύνολό της,

Με τιμή, Οι υπογράφουσες Οργανώσεις

Σχετικά άρθρα