Φτιάξαμε Speculaas brokken αλά Ολλανδικά
Τα Speculaas brokken (Σπέκουλαας μπρόκεν) είναι Ολλανδέζικα μπισκότα που οφείλουν την ονομασία τους στο μείγμα μπαχαρικών που περιέχουν. Καταναλώνονται ιδιαίτερα στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Νικολάου για τους Ολλανδούς, και τα προσφέρουν στα παιδιά. Μια εύκολη συνταγή για τα Χριστούγεννα.
[Υλικά]
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 200 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 1 αυγό (βιολογικό κατά προτίμηση)
- 500 γρ. Αλεύρι μαλακό
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν
- 15 γρ. μείγμα Speculaas brokken (κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι άσπρο), τα υλικά να μην υπερβαίνουν όλα μαζί τα 15 γρ.
[Εκτέλεση]
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις αφρατέψει ρίχνουμε το αυγό και το μείγμα μπαχαρικών.
- Χτυπάμε λίγο ακόμα να απορροφηθεί και το αυγό και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν.
- Χτυπάμε ελαφρά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι. Το αδειάζουμε στον πάγκο και ανοίγουμε φύλλο πάχους 3 περίπου εκατοστών.
- Κόβουμε με κουπατ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα. (αστέρια, αγγελάκια κ.α.)
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να καλύψουμε τα μπισκότα με γλάσσο.