LOCAL · FOOD

Για τους αρχάριους και μόνο: Πώς βάφουμε τα πασχαλινά αυγά,αλλά με φυτική βαφή

Τη Μ.Πέμπτη παραδοσιακά βάφουμε τα κόκκινα αυγά που συμβολίζουν τα πάθη του Χριστού.

Το βάψιμο των αυγών το συναντάμε από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, στην Αίγυπτο, στην Ρώμη και φυσικά στην Ελλάδα.

Παλαιότερα τα χρώματα ήταν μόνο φυσικά, από λαχανικά και μπαχαρικά, αλλά απαιτούσαν αρκετές ώρες για έντονο αποτέλεσμα. Ακόμα και τότε υπήρχαν πολλοί τρόποι διακόσμησης τους όπως τα φύλλα των λουλουδιών, των λαχανικών και άλλα.Εμείς φέτος θα πειραματιστούμε, με φυτικές φαβές χωρίς χρωστικές. Τις βρήκαμε στο Παντοπωλείο γεύσεων “Κυρίτσης” και είναι οι φυτικές βαφές αυγών OKONORM με συστατικά από κουρκουμίνη, χλωροφυλίνη, καρμίνη, αλάτι, ζάχαρη, μαλτοδεξτρίνη και άμυλο. Το κάθε φακελάκι περιέχει με 5 μικρότερα που το καθένα αντιστοιχεί σε βάψιμο 5-7 αυγών.

Το ωραίο με τα μείγματα αυτά, είναι πως το αποτέλεσμα δεν είναι ομοιόμορφο και γι’ αυτό πιο παιχνιδιάρικο, με στίγματα και ραβδώσεις. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία για το βάψιμο των αυγών.

↪στο Παντοπωλείο γευσέων “Κυρίτσης” μπορείς να βρεις περίφημες φυτικές βαφές αυγών OKONORM.

Διαδικασία:

  1. Αφήνουμε το αυγά εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες περίπου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Μία τυχόν απότομη αλλαγή από το κρύο στο ζεστό, θα τους προκαλέσει ρωγμές κατά το βράσιμο ίσως και… σπάσιμο.

2. Γεμίζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και τοποθετούμε στον πάτο της μία λευκή πετσέτα. Το τέχνασμα αυτό θα μας σώσει από απώλειες, καθώς η πετσέτα θα απορροφήσεις τους κραδασμούς και τα αυγά θα είναι πιο ασφαλή κατά το βράσιμο. Τα τοποθετούμε αρκετά προσεκτικά στο πάτο της κατσαρόλας και περιμένουμε μέχρι το νερό να βράσει.

3. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε 1 κ.σ ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα για περίπου 15-20 λεπτά.

4. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε πολύ προσεκτικά από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το νερό. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν περίπου 30-60 λεπτά πάνω σε μία πετσέτα και ετοιμάζουμε τη βαφή.

5. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής και τοποθετούμε τα αυγά ένα ένα και πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε όσο απαιτείται και τα αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Κάθε αυγό πρέπει να το βγάλουμε μόνο του και να τα ακουμπήσουμε όλα μαζί πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί.

6. Μόλις η βαφή στεγνώσει, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε ένα βαμβάκι και τα γυαλίζουμε.

Τα αβγά μας είναι έτοιμα!


Γιατί επικράτησε το κόκκινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά;

Μία από τις περισσότερο αποδεκτές θεωρίες είναι, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αυγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της.

Μία τρίτη αντίληψη θεωρεί, ότι η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αυγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος, νωρίτερα αδυνατώντας να το πιστέψει, είπε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».

Μία τελευταία ερμηνεία, για το καθιερωμένο χρώμα των αυγών έχει πρωταγωνίστρια μία άγνωστη γυναίκα, η οποία αντί του Ρωμαίου αυτοκράτορα, πείστηκε για την Ανάσταση, μόνο όταν είδε τα αυγά της να βάφονται κόκκινα

Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό: Τα πασχαλινά αυγά θέλουν χρώματα.


Σχετικά άρθρα