ΓΕΥΣΗ

Γιατί αγαπάμε το “Παντοπωλείον γεύσεων” στη Ναύπακτο

[οι αγαπημένες διευθύνσεις των ντόπιων]

// κείμενο + Μαρίνα Τσαματσούλη

Μπορώ να απαριθμίσω τουλάχιστον τρεις λόγους που ξεχωρίζω το “Παντοπωλείον γεύσεων”. Για τις ιστορίες του στο Instagram που μου δημιουργούν ευχάριστες γαστρονομικές ζαλάδες, για την κατ’ οίκον παράδοση που με εξυπηρετεί ασχέτως καραντίνας και το κυριότερο, γιατί στα ράφια του μπορώ να βρω προϊόντα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Το Παντοπωλείον γεύσεων του Δημήτρη Κυρίτση άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Αθ. Νόβα 73 το 2012, με στόχο να γίνει η αγαπημένη διεύθυνση των ντόπιων και όλων όσων- όπως θα έλεγαν και οι παλιοί- “στρώνουν ακόμη τραπέζι”.


Η Ελευθερία, ο Δημήτρης και η Λίνα αγαπούν να μας εξυπηρετούν.

Στο μαγαζί του Δημήτρη κάθε προϊόν επιλέγεται πολύ προσεκτικά. Προτιμώνται μικροί παραγωγοί που με ευσυνειδησία φτιάχνουν τυρί, λάδι, αλεύρι, γάλα, αλλαντικά αλλά και σοκολάτες. Μαζί με την συζυγό του Λίνα και την αδερφή του Ελευθερία μάς υποδέχεται με χαμόγελο, ρωτάει για τις προτιμήσεις μας και μάς αφήνει να δοκιμάσουμε ό,τι θέλουμε.

Εδώ βρίσκουμε.

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς προιόντα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Στην είσοδο είναι κλασικό μανάβικο με φρέσκα (με όλη τη σημασία της λέξης) λαχανικά και φρούτα. Μέσα όμως γίνεται παντοπωλείο: ψυγεία φορτωμένα με τυριά, αλλαντικά, ράφια γεμάτα παραδοσιακά ζυμαρικά (στριφτάρια, χειροποίητα μακαρόνια εμπλουτισμένα με διάφορες γεύσεις), βιολογικά άλευρα και παξιμάδια από μικρούς παραγωγούς, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, βότανα και αφεψήματα, μέλια και γλυκά του κουταλιού. Όλα με ελληνική ταυτότητα.



Παρακολουθώντας το instagram του μαγαζιού, -γιατί δεν ξέρω αν σας το είπα αλλά γι’ αυτά ήρθα – έβλεπα πως έχουν καθιερώσει μια υγιεινή καθημερινή συνήθεια στους πιστούς πελάτες: τις σαλάτες με ολόφρεσκα βιολογικά λαχανικά και φρούτα και τα smoothies σε σούπερ θρεπτικούς συνδυασμούς. Ολα τα ετοιμάζει η Λίνα.

Απλά υλικά, ξεχωριστά μαγειρέματα.

Και ενώ χαζεύω τις τις υπέροχες συσκευασίες που έχουν τα προιόντα για vegan, η Λίνα έχει διάθεση να μιλήσουμε για την ιδανική χριστουγεννιάτικη σαλάτα. “Με λόλα, iceberg, φρούτα του δάσους, ρόδι και καρύδι φτιάχνουμε μια σαλάτα που θα μας μείνει αξέχαστη, ενώ μια χούφτα ξερά μανιτάρια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, θα κάνουν τη γέμιση της γαλοπούλας απίθανη”, μου λέει.

Επιμονή στην ποιότητα.

Βλέποντας πόσο φορτωμένο είναι το παντοπωλείο, με εκατοντάδες ξεχωριστά προιόντα, αναρωτιόμουν αν παρά τις αντίξoες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η επιχείρηση τα βγάζει πέρα. “Προς το παρόν τα καταφέρνουμε”, εξηγεί ο Δημήτρης.

“Το μυστικό είναι η επιμονή στην ποιότητα. Στο μαγαζί μας μπαίνει μόνο το καλύτερο. Τα πιο φρέσκα λαχανικά, και φρούτα, βιολογικά προιόντα από εκλεκτούς έλληνες παραγωγούς. Ό,τι μου φέρνουν το έχω δοκιμάσει πρώτα εγώ με τη γυναίκα μου. Αν μας αρέσει, πωλείται αλλιώς δεν το διαπαραγματευόμαστε”.


Τι θα μπορούσε να περιέχει το γιορτινό καλάθι προς έναν εκλεκτό σου φίλο; τον ρωτάω.

Το καλάθι του Δημήτρη γεμάτο εκλεκτά καλούδια.

“Μία γραβιέρα από την Πελοπόννησο, απάκι από την Κρήτη, λινγκούνι με καυτερή πιπεριά. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και το καταπληκτικό βιολογικό μαύρο σκόρδο. Όσο για το κρασί, μα φυσικά Πλούμης που είναι ντόπιος παραγωγός”.


Η πιο γιορτινή λίστα για το τραπέζι των λοcals

Ωστόσο πέρα από την περιέργεια μου για το πώς λειτουργεί η ομάδα του Παντοπωλείου και τις ξεχωριστές ”γευστικές ζαλάδες” που μου φέρνει η επίσκεψη σ΄αυτό, δεν σταμάτησα να σκέφτομαι την λίστα για το τραπέζι της δικής μου ομάδας, των ΤΗΕλocals.

Έτσι λοιπόν, με τη βοήθεια των κοριτσιών ετοίμασα το καλάθι της γιορτών και το γέμισα με: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο LEPANTO, με αφρό θαλασσινού καπνιστού αλατιού, παρφουμαρισμένο με ίνες δενδρολίβανου και ροζ πιπέρι ιδανικό για όλα τα ψητά κρέατα που θα μαγειρέψω.

Βέβαια, πρόσθεσα κάστανα, καρύδια, σουλτανίνα Αιγίου για την μυρωδάτη γέμιση της γαλοπούλας και φυσικά δεν μπορούσα να φύγω από αυτό το μαγαζί χωρίς να αγοράσω τσάτνει από φράουλα, αποξηραμένο τσαμπί σταφυλιού για το πλατό των τυριών -για εξεζητημένες καταστάσεις -καθώς και το πολυδιαφημισμένο γλυκό του κουταλιού με κυδώνι, φτιαγμένο από την ίδια την Λίνα. Θα ήταν, τουλάχιστον ιεροσυλία.

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές, λοιπόν, και ορισμένα πιο “εξεζητημένα” προϊόντα έχουν φτάσει στο μαγαζί και μπήκαν στο καλάθι μου.

Μετά από ώρα και έχοντας πιεί ένα υπέροχο smoothie από ρόδι και φρούτα του δάσους, έφυγα φορτωμένη με καλούδια για γκουρμέ απολαύσεις, ενώ και οι τρεις τους με αποχαιρέτησαν με την ευχή για καλά γιορτινά φαγοπότια.

Τους ευχαρίστησα και σκέφτηκα πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πιο μοναχικά. Πιο γειωμένα. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα έχει λιγότερα άτομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι λιγότερο γευστικό από τα υπόλοιπα χρόνια.


Παντοπωλείον γεύσεων,
από το [2012]
•Τηλ.: 2634301617-6947728383 / delivery
•Αθανασιαδη Νόβα 73, Ναύπακτος
insta: pantopoleiongeusewn
φβ: http://Παντοπωλείον γευσεων Κυριτσης Δημήτρης

{ράφια γεμάτα από ό,τι μπορείς να φανταστείς από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, συνθέτουν το σκηνικό του παντοπωλείου}

Σχετικά άρθρα