ΓΕΥΣΗ

Glogg, το χριστουγεννιάτικο ποτο-έμπνευση. Το έχετε δοκιμάσει;

Το glogg, γκλεγκ ή γκλόγκι, είναι συνδεδεμένο παραδοσιακά με τα Χριστούγεννα κι έρχεται να ζεστάνει και να “γλυκάνει” τις κρύες βραδιές των γιορτών μας.

Και μόνο το άρωμα του glogg είναι ικανό να σε μετατρέψει σε φανατικό οπαδό του, χωρίς να έχεις την τύχη να γευτείς έστω και μία γουλιά από τη συγκεκριμένη σουηδική «ποτο-έμπνευση». Πολλοί απ’ όσους ήρθαν σε επαφή με το άρωμα του glogg σε κλειστό χώρο για πρώτη φορά, περιγράφουν την εμπειρία ως τουλάχιστο μοναδική, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Norwegian Glogg

Πιθανότατα, αυτό οφείλεται στο καρδάμωμο ή κακουλέ, όπως είναι η παραδοσιακή τούρκικη λέξη για το συγκεκριμένο μυρωδικό. Είναι μάλιστα το καρδάμωμο που ξεχωρίζει το glogg από παραπλήσιες συνταγές, όπως το γερμανικό glühwein ή το αγγλικό ζεστό κρασί.

Το glogg είναι σίγουρα το «κρασί της παρέας», ενισχύοντας τον ευχάριστο τόνο μιας γιορτινής βραδιάς. Συνηθίζουν επίσης, να το πίνουν οι σκιέρ στις χιονισμένες βουνοκορφές. Οι πιο δυνατές εκδοχές του μάλιστα, περιέχουν σκουαβίτ (απόσταγμα από πατάτα ή δημητριακά).

Συν τοις άλλοις, οι απόψεις για την παρασκευή του διίστανται. Άλλη εκδοχή της συνταγής προτείνει η «μητέρα» του glogg Σουηδία, άλλη η Δανία, άλλη η Νορβηγία. Τα σταθερά συστατικά του, που δεν αλλάζουν σε καμία παραλλαγή, είναι το κόκκινο κρασί, η φλούδα πορτοκαλιού, το καρδάμωμο και το γαρύφαλλο. Από εκεί και πέρα, το «χάος».

Swedish glogg

Η αυθεντική συνταγή του glogg περιλαμβάνει:

Υλικά

  • 570 ml. κρασί πόρτο
  • 570 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 225 ml νερό
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα (ginger)
  • 6 ολόκληρα καρφλακια γαρίφαλου
  • 6 ολόκληρα μέρη καρδάμωμο
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
  • 225 ml μπράντι

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύετε το πόρτο, το ξηρό κρασί, το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
  2. Βάζετε όλα τα μπαχαρικά μαζί σ’ ένα τουλπάνι (γάζα), τα δένετε καλά και τα θρυμματίζετε μ’ ένα ξύλινο σφυρί ή γουδοχέρι.
  3. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι στο μείγμα του κρασιού και το αφήνετε να σιγοβράζει –προσοχή: χωρίς να κοχλάζει-για 15 λεπτά.
  4. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και ρίχνετε το μπράντι στο ζεστό μείγμα.
  5. Σερβίρετε κατά προτίμηση σε χριστουγεννιάτικες κούπες με ένα καρφάκι γαρύφαλλο και ένα ξυλαράκι κανέλας για ντεκόρ.

Και του χρόνου!

Σχετικά άρθρα