ΓΕΥΣΗ

H διατροφική αξία του γαύρου συν δύο νόστιμες συνταγές

στο καλάθι των λοcals από το ιχθυοπωλείο “ο Γρίπος”↞🐟

Γαύρος, ο πλέον γνωστός και διάσημος γαύρος που εκτός από Ολυμπιακός είναι και πεντανόστιμος.

Αν πάει να μεσημεριάσει μην αναζητήσεις τι θα μαγειρέψεις, σκέψου μια καλή τηγανιά με γαύρο. Θρεπτικό όσο δεν φαντάζεσαι, νόστιμο και οικονομικό. Τι άλλο θες; Α, χρειάζεσαι και λίγο ουζάκι.

Εμείς “αλιεύσαμε” και σας προτείνουμε δυο αγαπημένες επιπλέον συνταγές με βασικό υλικό τον γαύρο. Η μία από την σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και η δεύτερη από τον Άκη Πετρετζίκη.


↪Γαύρος φουρνιστός

[υλικά]

  • 1 κιλό φρέσκος γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σε φετάκια

[διαδικασία]

Γαύρος: Ξεπλένουμε το γαύρο καλά για να απομακρύνουμε τυχόν εντόσθια και τον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τον χωράει ακριβώς σε μία στρώση, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να τον ψήσουμε. Με αυτό τον τρόπο το ψάρι απορροφάει το αλάτι και γίνεται πιο νόστιμο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα φετάκια σκόρδου και πιπέρι, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι με το γαύρο, ανακατεύουμε να πάνε παντού και ψήνουμε για 12 – 13 λεπτά.

↠δείτε τη συνέχεια της συνταγής στον gastronomo:


↪Γαύρος σκορδάτος

[υλικά]

  • 800 γρ. γαύρο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι, μικρή, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένη
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. νερό, + λίγο ακόμη για το ψήσιμο (αν χρειαστεί)

Για το σερβίρισμα

  • χόρτα, βρασμένα
  • 6 φέτες ψωμί, ψημένες

↠δείτε τη συνέχεια της συνταγής στον akipetretzikι:

Ο γαύρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (A, B και D) και ακόρεστα λιπαρά οξέα της σειράς ωμέγα 3. Υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στις θάλασσές μας, με αποτέλεσμα να είναι και οικονομικό ψάρι.

Γιατί γαύρος

Από διατροφικής πλευράς, ο γαύρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (148 mg/100g), σίδηρο (2,8 g/100g), ιώδιο (54mcg/100g), ψευδάργυρο  (4,20 mcg/100g), πρωτεΐνες (16,8g/100g), βιταμίνη A (32 mcg/100g) και ωμέγα-3 λιπαρά (790 mg/100g).

Η βιταμίνη Α είναι πολύτιμη για την όραση, την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος. Η απορροφησιμότητα του σιδήρου που περιέχεται στον γαύρο είναι παρόμοια με αυτή που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, με το πλεονέκτημα ότι συνδέεται με «καλά» λιπαρά, τα ακόρεστα λιπαρά ωμέγα 3.

Γρίπος, ο αγαπημένος των locals_gr.
[Νότη Μπότσαρη 37, 26340.28830]

Σχετικά άρθρα