THE · LOCALS

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΠΗΛΟ

Η Χριστίνα είναι κεραμίστρια. Το μόνο που ήθελε ήταν να κατασκευάζει αντικείμενα φτιαγμένα από πηλό. Να εκφράζεται χρησιμοποιώντας τα χέρια της.


_στο στενοπάζαρο Ναυπάκτου

κείμενο : Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

Ψάχνοντας να βρει ένα χώρο λιανικής πώλησης, κατέληξε σε αυτό τον όμορφο δρόμο του Στενοπάζαρου μια ανάσα από το ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Το μαγαζί προέκυψε απλά και φυσικά ως συνέχεια του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών που διατηρεί στην άκρη της πόλης μαζί με τον επίσης καλλιτέχνη σύζυγό της, τον ζωγράφο-αγιογράφο, Νίκο Μίχο.

Εδώ, στην οδό Ι. Κανναβού 12, η Χριστίνα κατάφερε μέσα σε μόλις 15 τετραγωνικά να κάνει γνωστή την τέχνη της. Εδώ, θα σου εξηγήσει την απίστευτα περίπλοκη χημεία πίσω από το κάθε όμορφο κεραμικό βάζο και θα σε αφήσει να χαζέψεις τα παστέλ χρώματα στα αντικείμενα της με τις σαφείς αναφορές στην ελληνική φύση και την σύγχρονη αισθητική. Η αγάπη της για τον πηλό αντικατοπτρίζεται σε κάθε δημιουργία ενώ αμέσως καταλαβαίνεις την προσωπική αισθητική της.




Κεραμικά αντικείμενα και κοσμήματα εμπνευσμένα από τη φύση, διακοσμημένα με τα αγαπημένα της πουλάκια που στέκονται, όπως λέει ανάλαφρα σε ένα κλαράκι, μέχρι σπιτάκια, βάζα και πιατέλες φτιαγμένα με την ιαπωνική τεχνική raku. Όλα χειροποίητα και φτιαγμένα με μεράκι.


 «Τι μου αρέσει περισσότερο από την επαφή με τον πηλό; Ο πηλός είναι ένα υλικό γήινο, τόσο φιλικό, τόσο οικείο στον άνθρωπο, είναι γη. Ο αέρας, το νερό, η φωτιά, αυτά τα αρχέγονα στοιχεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον άνθρωπο. Είναι ένα υλικό με άπειρες δυνατότητες. Ακούει αυτό που του λες. Το νιώθει».


«Ο τρόπος για να φτιάξεις ένα κεραμικό αντικείμενο, τα είδη του πηλού, ο τρόπος γυαλώματος καθώς και τα ίδια τα αντικείμενα είναι ανεξάντλητα. Είναι ένας κόσμος που τον γνωρίζω διαρκώς, ένα ταξίδι χωρίς τελικό προορισμό. Ένα χειροποίητο κεραμικό αντικείμενο έχει ψυχή, σου μιλάει έχει μια ιστορία να σου πει. Παίρνει την ενέργεια των χεριών που το έφτιαξε. Ποτέ ένα χειροποίητο κεραμικό δεν είναι το ίδιο με το άλλο. Αυτό είναι που το κάνει μοναδικό και ιδιαίτερο» εξηγεί.

Η Χριστίνα το τελευταία 2 χρόνια δημιουργεί αντικείμενα, δουλεύοντας στην ιαπωνική τεχνική raku, θέλοντας να συναντήσει κι άλλες φόρμες με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Ένα χειροποίητο κεραμικό έχει ψυχή, σου μιλάει. Παίρνει την ενέργεια των χεριών που το έφτιαξε.”

Η τεχνική raku απαιτεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες [1000 βαθμούς Κελσίου]. Ο κεραμίστας διακόπτει τη διαδικασία ψησίματος βγάζοντας από το καμίνι πυρακτωμένα τα κεραμικά προκαλώντας τους θερμικό σοκ. Στη συνέχεια τα τοποθετεί σε οργανικά υλικά ώστε να αναφλεγούν και τους δημιουργεί αναγωγικό περιβάλλον. Τέλος τα βυθίζει στο νερό να σβήσουν. Ο καπνός της αναγωγής και τα απανωτά θερμικά σοκ “γράφουν” στο κεραμικό αφήνοντας μοναδικά αποτελέσματα.

«Στην τεχνική raku ο κεραμίστας δουλεύει μαζί με τη φωτιά… Ποτέ δεν είσαι σίγουρος πώς θα αντιδράσει ένα κεραμικό στα αλλεπάλληλα θερμικά σοκ που υφίσταται, πώς θα επιδράσει ο καπνός επάνω του… Αυτό είναι που κάνει τα raku κεραμικά ιδιαίτερα και τόσο μοναδικά. Εκεί κρύβεται η γοητεία της όλης διαδικασίας.», μου λέει.

Εσείς δεν έχετε παρά να κάνετε μια στάση στο μικρό πωλητήριο της. Αξίζει!

Χειροποίητα Κεραμικά / Ι. Κανναβού 12, τηλ. 2634.306861 / fb Εργαστηρι Κεραμικης Τεχνης / insta: @christinakonisti 

Σχετικά άρθρα