ΠΟΛΗ

Κορονοϊός: Συναγερμός για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Ο εορτασμός του Άγιου Ανδρέα να μην γίνει εστία υπερμετάδοσης στην Πάτρα προειδοποιεί ο Στέλιος Πέτσας

Εκκληση απευθύνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε οι εορτασμοί του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα να μην γίνουν εστία υπερμετάδοσης κορονοιού όπως έγινε με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως επτά περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο “κόκκινο”, καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί πολύ υψηλά κρούσματα συγκριτικά με τον πληθυσμό τους. Ανάμεσα στις περιοχές που παραμένουν πηγή ανησυχίας είναι και η Αχαΐα στην οποία μόνο χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 29 νέα κρούσματα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η επικείμενη εορτή του Αγίου Ανδρέα που είναι και πολιούχος της Πάτρας είναι ημέρα επάνω στην οποία η κυβέρνηση ρίχνει την προσοχή της όσον αφορά την διασπορά του κορονοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά, συνιστώντας στους κατοίκους της πόλης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προχωρήσουν σε εορτασμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Πατρών: “Ο Άγιος Ανδρέας θα είναι στα σπίτια σας”

Σε πλήρη σύμπνοια με την έκκληση της κυβέρνησης είναι και το μήνυμα του Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομου, ο οποίος προτρέπει τους Πατρινού να γιορτάσουν φέτος τον Άγιο Ανδρέα από το σπίτι τους και αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Κάνετε τόν ἐφετινό ἑορτασμό ὑπόθεση βαθειᾶς ἐσωτερικῆς περισυλλογῆς, προσευχῆς καί κατανύξεως καί ἑνώσατε ἀπό ἐκεῖ πού θά εὑρίσκεσθε τήν προσευχή σας, μέ τήν ἰδική μας πού θά προσφέρεται στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου καί ἐνώπιον τοῦ φρικτοῦ Θυσιαστηρίου. Ὁ Ἃγιος Ἀπόστολος Ἀνδρέας θά εἶναι στό σπίτι σας, στό τραπέζι σας, γιατί δέν ἒλειψε ποτέ ἀπό τήν καρδιά σας”.

Η δήλωση Δημάρχου Πατρέων για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό

«Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε, ενόψει της εορτής του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ο Δήμος να συμβάλει στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Είναι γνωστό ότι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό δεν είναι αντικείμενο του Δήμου αλλά της Μητρόπολης. Εμείς ήδη έχουμε λάβει μέτρα για να μην στηθούν πάγκοι μικροπωλητών κλπ.

Το θέμα της διασποράς του κορονοϊού το θέσαμε από χθες, ημέρα της Πανελλαδικής απεργίας, στη εκδήλωση έξω από την 6η ΥΠΕ όπου είπαμε ότι δεν πρέπει να δούμε κι εδώ εικόνες όπως εκείνες που είδαμε στον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και να έχουμε μια επιπλέον ώθηση για την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι συμπολίτες μας να μην διοργανώσουν εορτασμούς στα σπίτια τους, γιατί είναι δύσκολο να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Παράλληλα η πανδημία απαιτεί, έστω και τώρα, μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, μέτρα για τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, για να προστατευθεί η υγεία του λαού. Μέτρα που έπρεπε να έχουν ήδη παρθεί για να μην είναι οι συμπολίτες μας με την πλάτη στον τοίχο».

Το παράδειγμα προς αποφυγή της Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζουμε ότι εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για να παραστούν στη λειτουργία χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις και χωρίς να φορούν μάσκες. Μερικές ημέρες αργότερα η χώρα μπήκε σε lockdown ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας με τα νέα κρούσματα να είναι στα ύψη καθημερινά και τα νοσοκομεία της πόλης να βρίσκονται στα όρια.

Σχετικά άρθρα