THE · LOCALS

Μια βόλτα στο ”Γεωργικό Σπίτι”

Αν τα φυτά είναι ανάμεσα στις μεγάλες σου αγάπες, τότε το “Γεωργικό σπίτι” γίνεται μια πολύ καλή αφορμή για να το επισκέπτεσαι κάθε φορά που ψάχνεις μια νέα ποικιλία ή ακόμα και όταν απλώς θέλεις να ξεφύγεις, χαζεύοντας λουλούδια, κηπευτικά ή απλά, να αγοράσεις καινούργιες γλάστρες.

/////////////////////////////🌵🌾🌿

Μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε μια ετήσια Ανθοκομική Έκθεση, ωστόσο έχουμε την δυνατότητα όποια ώρα θέλουμε, να επισκεφτούμε στο 3ο χλμ Αντιρρίου-Ναυπάκτου το ”Γεωργικό Σπίτι”. Είναι ένας τεράστιος χώρος περίπου 4 στρεμμάτων που στεγάζει την επιχείρηση δύο πτυχιούχων Γεωπόνων, της Κατερίνας Γεωργιάδου και του Βασίλη Φράγκου.

[thelocals.gr]

κείμενο/φωτό: Μαρίνα Τσαματσούλη

Γιατί να έρθεις ώς εδώ; Μα, για να αγοράσεις φυτά. Βρώσιμα, αρωματικά, κήπου, εσωτερικού χώρου, υδρόβια, αλλά και ταπεινά ντόπια φυτά που θα έχεις για πάντα. Και όχι μόνο. Εδώ μπορείς να ψωνίσεις – σε πολύ καλές τιμές –μεγάλη ποικιλία από δενδρύλλια και θάμνους, καρποφόρα δέντρα, κηπευτικά, σπόρους, γεωργικά μικροεξαρτήματα, γλάστρες, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Ακόμη και γκαζόν.

Αν δεν το έχεις ακόμη επισκεφτεί κάντο το άμεσα γιατί θα σου αλλάξει τη διάθεση. Έχει πραγματικούς «θησαυρούς» και τιμές εξαιρετικές. Έφυγα με 7 φυτά και 2 μηλιές, και αν χωρούσαν στο αυτοκίνητο θα είχα πάρει περισσότερα.   

/////🌵🌾🌿

Η έκθεση στο ”Γεωργικό σπίτι” έχει πιο πολλά από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά. Φυτά που ψάχνεις και φυτά που από τη στιγμή που θα τα δεις από κοντά, είναι αδύνατο να μην τα πάρεις στο σπίτι σου.

//////🌵🌾🌿

Η Κατερίνα Γεωργιάδου, Γεωπόνος και ιδιοκτήτρια, είναι πάντα πρόθυμη να σε εξυπηρετήσει αλλά και να σε πληροφορήσει για το οτιδήποτε.

/////////////🌵🌾🌿

Οφείλω να αναφέρω την συνάντηση μου με την ιδιοκτήτρια, την Κατερίνα. Συμπαθής, ενημερωμένη αλλά το κυριότερο πρόθυμη να απαντήσει στις απορίες και τις ανθοκομικές αναζητήσεις μου, όπως “ποια λουλούδια ανθίζουν μέσα στον χειμώνα;” ή “ποια εποχή κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές;”. Για όλα είχε απάντηση και μία συμβουλή.

Κι αν κι εσύ είσαι τύπος που ξεχνά να ποτίσει τον φίκο, ή αναρωτιέσαι πόσο καιρό θα ζήσουν στα χέρια σου οι δύο κάκτοι που κληρονόμησες από τον προηγούμενο ενοικιαστή ή ακόμη- -ακόμη, αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την νεραντζιά από την πορτοκαλιά, καλό θα ήταν να έρθεις ως εδώ.

Η Κατερίνα αλλά και ο σύζυγός της, επίσης με μεγάλη εμπειρία, θα σου λύσουν όλες τις απορίες. Θα σου εξηγήσουν πώς τα λουλούδια πρέπει να τα ποτίζεις ευλαβικά αν δεν θες να ”γκανιάξουν” στην δίψα, θα σε συμβουλεύσουν για το πώς πρέπει να χρησιμοποιείς το σωστό λίπασμα στο ανάλογα δέντρο, θα σου υποδείξουν το σωστό μέγεθος γλάστρας για κάθε παχύφυτο ή λουλούδι ή το κατάλληλο εργαλείο αν θες να ασχοληθείς με το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς ή την καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο σου. Και άλλα πολλά.

Σε αυτήν την σύντομη γνωριμία, μου έμαθαν ότι αυτήν την εποχή ο πατατόσπορος έχει την τιμητική του. “Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε τις πατάτες στα τέλη του χειμώνα”, μου είπαν. Επίσης έμαθα ότι η βασική λίπανση στις ελιές γίνεται συνήθως την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης, όπως ότι το κλάδεμα καρποφορίας της μηλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν αρχίσει η νέα βλαστική ανάπτυξη του δέντρου.

Κι εκεί που περιπλανιόμουν ανάμεσα στις ελιές και το θερμοκήπιο, είδα περίπου 100 γλάστρες από τριανταφυλλιές. Συλλογή από ποικιλίες που συνεχώς ανανεώνεται. Προχωρώντας συνάντησα ένα μικρό θερμοκήπιο με κάθε λογής εσπεριδοειδή. Δεξιά του έχουν τοποθετήσει τα κακτοειδή ενώ στα αριστερά μηλιές και αχλαδιές. Όλες με ονοματεπώνυμο. ”Και τι να πρωτοδιαλέξουμε για να φυτέψουμε;” αναρωτήθηκα όσο τις φωτογράφιζα. ”Golden delicious, Red delicious, Fuji, Granny Smith, φιρίκι πρώιμο ή όψιμο;”.

Τριανταφυλλιές σε πολλές ποικιλίες.

Κάθε διάδρομος κι ένα ιδανικό σκηνικό για Instagram story 🌼

Λίγο πιο πέρα υπάρχει μια μικρή έκθεση με γλάστρες πήλινες. Σε πολλά σχήματα και σχέδια καθώς και σακούλες με λίπασμα. “Αξιόπιστο”, όπως μου εξηγούν. Το παραγγέλνουν από εταιρεία της Καβάλας. Κορυφαίων προδιαγραφών. Για το λίπασμα και μόνο, έχουν σταθερή πελατεία.

Και τέλος μέσα στο κτίριο ένας αγρότης ή ακόμη και ερασιτέχνης κηπουρός μπορεί να βρει κάθε λογής σπόρο, βολβό, φυτοφάρμακο, εργαλείο αλλά και ζωοτροφές.

Φεύγοντας από το ”Γεωργικό σπίτι” αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το ότι οι ιδιοκτήτες του δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Φροντίζουν για τα πάντα. Από το ζιζάνιο που μπορεί να ταλαιπωρεί ένα καρπό, από το μείγμα χώματος που χρησιμοποιούν στις φυτεύσεις, από τη πιστοποιημένη και ανώτερης ποιότητας σπόρου έως τις καλύτερες και οικονομικότερες λιπάνσεις που προτείνουν για τις καλλιέργειες σας. Είναι στην επιχείρηση 12 χρόνια. Και απλά, αλλά σοβαρά αγαπούν τη γη και μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη δουλειά τους!.

”Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε τη γη· τα άνθη, τα δέντρα και μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για το καλύτερο αποτέλεσμα.”

ινφο 🌼🌻

Το Γεωργικό σπίτι βρίσκεται στο 3ο χλμ Αντιρρίου – Ναυπάκτου και είναι τις καθημερινές ανοιχτό από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι και τα απογεύματα Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Το Σάββατο μέχρι τις 15:οο το μεσημέρι . Στο τηλ. 26340.32197 μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και να κάνετε τις παραγγελίες σας!

Αν ακολουθήσετε την σελίδα του στο fb θα βρείτε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του καθώς και φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις.

Σχετικά άρθρα