ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

MUST READ NEWS

⌊ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ⌋

Στην Στοά Πεσμαζόγλου, βρίσκεται πλέον

ο πρώτος αυτόματος πωλητής προϊόντων κάνναβης της Αθήνας

Στο κέντρο της πόλης, στην Στοά Πεσμαζόγλου, βρίσκεται πλέον ο πρώτος αυτόματος πωλητής κάνναβης της Αθήνας. Το μηχάνημα τοποθετήθηκε από την ελληνική εταιρεία Hemp Oil και διαθέτει προϊόντα της εταιρείας Terre. Εδώ βρίσκουμε προϊόντα με cdb, δηλαδή ποικιλίες από ανθούς ήμερης κάνναβης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τσάι, περιεκτικότητας σε κανναβιδιόλη 0,2 %. Όλα τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης δεν περιέχουν την ψυχοτρόπο ουσία του φυτού (την Τετραϋδροκανναβινόλη – THC) και είναι απολύτως νόμιμα. Στο μηχάνημα μπορούμε να πληρώσουμε για τα προϊόντα μας είτε με μετρητά, είτε με κάρτα.

Η κάνναβη κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος. Το Μάρτιο του 2018 ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και ο νόμος που προβλέπει την καλλιέργεια και φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Η συγκεκριμένη κάνναβη ωστόσο περιέχει την ουσία THC (η οποία εκτός από φαρμακευτική έχει και ευφορική δράση) οπότε το θεσμικό πλαίσιο είναι αυστηρό. [Πηγή: www.doctv.gr]


Η Πορτογαλία αποποινικοποίησε τη χρήση των ναρκωτικών πριν από 14 χρόνια

–και ιδού τα λαμπρά αποτελέσματα

Η Πορτογαλία αποφάσισε να αποποινικοποιήσει την χρήση όλων των ναρκωτικών το 2001. Είτε πρόκειται για χασίς, είτε για κοκαΐνη και ηρωίνη, η χώρα αποφάσισε να χειριστεί την κατοχή και τη χρήση μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ως ζήτημα δημόσιας υγείας, όχι ως εγκληματικής πράξης. Αυτό σημαίνει πως η κατοχή του χρήστη δεν τιμωρείται ή χρεώνεται με ένα μικρό πρόστιμο κατά περίπτωση, ή υποστηρίζεται από πρόγραμμα θεραπείας. Κανένας δεν τιμωρείται για χρήση ναρκωτικών, με φυλάκιση, ποινικό μητρώο ή αφαίρεση του δικαιώματος της ψήφου (όπως π.χ. στην Αμερική!).

Η αποποινικοποίηση συνοδεύτηκε από μια σειρά νέων θεσμών κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης των ασθενών χρηστών. Ο στόχος ήταν παράλληλα και η καταπολέμηση του εγκλήματος των ναρκωτικών και της αναβάθμισης της ζωής των ασθενών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ή εξαιτίας του HIV ανάμεσα στους χρήστες, έχουν εξαλειφθεί.

Τι έγινε σε 14 χρόνια; Η χρήση των συνθετικών ναρκωτικών μειώθηκε. Καταπολεμήθηκε το μαύρο χρήμα και η εγκληματικότητα που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ή εξαιτίας του HIV ανάμεσα στους χρήστες, έχουν εξαλειφθεί σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την απόφαση της Πορτογαλίας: Πλέον, στους ενήλικες αναλογούν 3 θάνατοι από υπερβολική δόση ανά 1.000.000 πολίτες. Τα ποσοστά σε άλλες χώρες κυμαίνονται σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα: 10,2 ανά εκατομμύριο στις Κάτω Χώρες, 44,6 ανά εκατομμύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 126,8 ανά εκατομμύριο στην Εσθονία. Ο μέσος όρος θανάτων από υπερβολική δόση της Ε.Έ. είναι 17,3 ανά εκατομμύριο. [Πηγή: www.doctv.gr]

Σχετικά άρθρα