ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Νέα περιοδική έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571: 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”

Η έκθεση που παρουσιάζει πλούσιο ιστοριογραφικό υλικό από την ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου, εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Η έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”» εντάσσεται στο αφιερωματικό πρόγραμμα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Από την Άλωση στην Παλιγγενεσία 1453-1821».

¬Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 (ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Δευτέρα 8:00’-20:00 και Τρίτη 13:00’-20:00’).

Σπουδαία ευρήματα και έργα τέχνης ξεδιπλώνουν για τον επισκέπτη – σε όλο του το μέγεθος – το πλαίσιο μίας εκ των μεγαλύτερων ναυτικών συγκρούσεων στην ιστορία των εθνών.

Το κατά κύριο λόγο ιστορικό περιεχόμενο της εκθέσεως βασίζεται σε ευρωπαϊκό ιστοριογραφικό αρχειακό υλικό. Τα σπουδαία αρχαιολογικά τεκμήρια και τα έργα προέρχονται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Εφ.Α. Κερκύρας, την Εφ.Α. Κυκλάδων, την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, το Πολεμικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Επισκοπή Καθολικών Νάξου – Τήνου – Άνδρου & Μυκόνου, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο και τις ιδιωτικές συλλογές των Θανάση Μαρτίνου, Μιχαήλ Σκούλλου και Σπύρου Γαούτση.

Εποπτικό υλικό προέρχεται επίσης από τα Αρχεία Σιμάνκας της Ισπανίας, το Ναυτικό Μουσείο Βαρκελώνης, το Εσκοριάλ, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας κλπ.

Οι επί μέρους θεματικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής:

 • Το ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης κατά τον 16ο αι. και τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ιερά Συμμαχία.
 • Οι πρωταγωνιστές της Ιεράς Συμμαχίας και της Ναυμαχίας.
 • Η περιγραφή της ναυμαχίας στον θαλάσσιο χώρο των Εχινάδων.
 • Η συμβολή και η συμμετοχή των Ελλήνων.
 • Η σημασία και το αποτέλεσμα της νίκης στην Ευρωπαϊκή ιστορία.
 • Τα πλοία της ναυμαχίας.
 • Η ζωή στο κατάστρωμα.
 • Τα όπλα της ναυμαχίας.
 • Ο ρόλος της Εκκλησίας.
 • Η επίδραση στις καλές τέχνες: ζωγραφική, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική.
 • Οι υποθαλάσσιες έρευνες στις Εχινάδες και έκθεση αντικειμένων από το μοναδικό στις ελληνικές θάλασσες ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. που ανασκάπτεται στην Ζάκυνθο.
 • Η σημερινή απήχηση της ναυμαχίας στις τέχνες, τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τον φιλοτελισμό και μέχρι τη μουσική rap.

Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας σημειώνει: «Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από το κορυφαίο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε καθοριστικά την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο και απετέλεσε ταυτόχρονα σταθμό για τη ναυτική τακτική, τη ναυπηγική, τις τέχνες και τα γράμματα. Η Έκθεση με θέμα «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΡΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» με τις πλούσιες επιμέρους θεματικές της ενότητες αποτελεί, ίσως, το σημαντικότερο μέσο ανάδειξης των ποικίλων και πολύπλευρων πτυχών του μεγαλειώδους αυτού γεγονότος. Ως Δήμαρχος Ναυπακτίας ευχαριστώ από καρδιάς την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που θέτει την Έκθεση υπό την αιγίδα της. Ευχαριστώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά την Υπουργό κ.Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία που έχουμε συνολικά, τη Διεύθυνση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για τη διοργάνωση και επιμέλεια της Έκθεσης, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της».

Σχετικά άρθρα