LOCAL · NEWS

Νοσοκομείο Αγρινίου: κι άλλος νεκρός στη ΜΕΘ

Επιτείνουν τον προβληματισμό όσα γίνονται γνωστά για τα ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ covid αλλά και στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς επισκέφθηκε σήμερα το νοσηλευτικό ίδρυμα και είχε συνάντηση με τον διοικητή στον απόηχο των αποκαλύψεων για 100% θνητότητα στη ΜΕΘ Covid ενώ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε οργισμένος για την κατάσταση.

Σημείωσε πως μέχρι σήμερα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν εκεί και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Σήμερα μάλιστα κατεγράφη και άλλος θάνατος στη ΜΕΘ.

Ο κ. Σαλμάς έκανε ωστόσο γνωστή μια ακόμη παράμετρο: υψηλό είναι το ποσοστό θνητότητας και στην κλινική κορωνοϊού καθώς από τους 580 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν έχασαν τη ζωή τους οι 61. Ποσοστό δηλαδή 17,2% όταν-όπως είπε- σε  νοσοκομείο όμορης είναι μόλις 2%.

Συνολικά από επιπλοκές της νόσου του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Αγρινίου άφησαν την τελευταία τους πνοή 101 άτομα.

ΠΟΕΔΗΝ για την Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου

Τις «αυτοσχέδιες» ΜΕΘ, το ελάχιστο, ανειδίκευτο προσωπικό και γενικά την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας υποδεικνύει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ως τις αιτίες για την υψηλή θνητότητα που καταγράφεται σε κάποια νοσοκομεία, με αφορμή την περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου.

Αναφορικά με τη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει: «Η ΜΕΘ Αγρινίου, 5 κλινών, από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κοροναϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν το κοροναϊό, ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου των άλλων ΜΕΘ. Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωσή της με έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, ανειδίκευτο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας. «Η κλινική κοροναϊού του νοσοκομείου Αγρινίου, στην κορύφωση νοσήλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό, με μπλοκάκι, τις πρωινές ώρες. Απόγευμα και νύκτα, καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς, όποτε παρίσταται ανάγκη. Στο νοσοκομείο Καρπενησίου, από όπου γίνονται διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου, οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση. Εκατοντάδες ασθενείς με κοροναϊό κατέληξαν σε κλινικές κοροναϊού, πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Εκατοντάδες ασθενείς με κοροναϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειές του» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του ΟΔΙΠΥ στα νοσοκομεία όλης της χώρας, διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Πάντως, σε καμία περίπτωση το ποσοστό αυτό δεν είναι 100%, διευκρίνισε η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Ο κ. Τσώλης κλήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;

2. Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

3. Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;

Σύμφωνα με την ΥΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης. Επισημαίνεται ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας διερευνούν μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις, σε κάθε περίπτωση, όμως, «δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας».

με πληροφορίες από τα  tanea.gr και agrinionews.gr

Σχετικά άρθρα