ΓΕΥΣΗ

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΟΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΕΥΣΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΕ «ΜΙΑ ΚΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙ».

⌈#ΛΟΚΑΛ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ⌋

Ψαράδικο «γρίπος», Νότη Μπότσαρη 37, μια ανάσα από το λιμάνι της Ναυπάκτου, τηλ. 26340,28830. Εδώ θα βρεις τα πιο φρέσκα και ποιοτικά ψάρια, ψαρεμένα απ’ το Ιόνιο και τον Κορινθιακό. Μπακαλιάρους, σαρδέλες, καλαμαράκια, λαυράκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Για τον Γρηγόρη και την σύζυγό του Αφροδίτη, το ψάρι είναι πλέον οικογενειακή υπόθεση για αρκετά χρόνια. Μιλάει για τα ψάρια με μεγάλη χαρά και πάντα μοιράζεται τις γνώσεις του με τον πελάτη –χωρίς να του κρύβει τίποτα. Είμαι τυχερή που τους γνώρισα και είναι κοντά στη γειτονιά μου.

Ο “γρίπος” είναι ένας πραγματικός θαλασσόκηπος, που οι μυρωδιές του μου δίνουν ιδέες για το τι θα μαγειρέψω της μέρες της νηστείας. 

Για τη Μεγάλη Eβδομάδα μου διάλεξε μύδια για να τα κάνω αχνιστά, σουπιές για μία υπέροχη μακαρονάδα και φυσικά -καθώς είπε πως τις επόμενες μέρες θα έχει βοριά-, σκέφτηκα πως δε γίνεται να γυρίσω σπίτι χωρίς τα ολόφρεσκα χταπόδια. Και σαν καλός φίλος μου έδωσε μικρά μυστικά για δύο συνταγές με χταπόδι.


ΣΥΝΤΑΓΗ #1→ “Χταπόδι στο χαρτί” Προετοιμασία μόλις 20 λεπτά, ψήσιμο 2 ώρες, συνταγή εύκολη με δοσολογία για 4 άτομα

Θα χρειαστούμε∴

·1 χταπόδι 1,5 κιλό

·1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

·1 φλιτζανάκι ξίδι

·4 σκελίδες ολόκληρες σκόρδο

·1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη τριμμένη

Για την εκτέλεση∴

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου • Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί για φούρνο • Τυλίγουμε σε πακέτο το χταπόδι μαζί με το λάδι, το ξίδι και το σκόρδο • Το τυλίγουμε πολύ και αεροστεγώς, με ένα ακόμη κομμάτι χαρτί • Βάζουμε το πακέτο σε ένα ταψάκι που να το χωράει ίσα ίσα και ψήνουμε το χταπόδι για 2 ώρες •Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τη ρίγανη.

Tips

″Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι η εγγύηση της επιτυχίας ακόμη και για εκείνους″, μάλλον εννοεί εμένα, ″που δεν βάζουν συχνά το χέρι τους στην κουζίνα″.

″Το χταπόδι έτσι, γίνεται ένας ωραιότατος μεζές για ούζο”, -εξηγεί ο Γρηγόρης- “αλλά και για κυρίως πιάτο, αν το συνοδέψουμε με ρυζότο με λαχανικά ή με ντοματόρυζο”.


Εναλλακτικά μου πρότεινε να φτιάξω την συνταγή #2→ «Χταπόδι κοκκινιστό με κρεμμύδια» Προετοιμασία 1 ώρα αλλά και πάλι μαγείρεμα για 2 ώρες περίπου

Υλικά∴

·1 χταπόδι 1,5 κιλό περίπου

·μισό ποτήρι ελαιόλαδο

·1 κιλό κρεμμύδια σε φέτες

·5 σκελίδες σκόρδο

·1 ποτηράκι ξύδι

·1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

·1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες

·1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ

·1 με 2 φύλλα δάφνης

·αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση∴

Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και το βράζουμε μισή ώρα • Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο • Προσθέτουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε να σοταριστεί • Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά • Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. ⌈ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!⌋

 

∴Ψαράδικο «γρίπος», Νότη Μπότσαρη 37, Ναύπακτος

Σχετικά άρθρα