LOCAL · FOOD

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ Η ΑΛΛΙΩΣ, ΚΡΟΣΤΑΤΑ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΦΡΟΛΑ

Διαβάζω στον αγαπημένο site cucina caruso πως η Πάστα Φλώρα είναι πολύ δημοφιλές σπιτικό γλυκό στην Ιταλία από τον 12ο αιώνα ως σήμερα και έχει και εκεί την ίδια νοσταλγική και οικεία αίσθηση λιχουδιάς που έχει και σε μας.

Το ίδιο γλυκό, με το όνομα πάστα φρόλα όμως, είναι επίσης τρομερά δημοφιλές και στην νότια Αμερική, ειδικά στην Αργεντινή, αλλά περιέργως ελάχιστα γνωστό σε άλλες χώρες του κόσμου.

Πάστα Φλώρα

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ.

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ επιπλέον για το πλάσιμο)
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο απ’ το ψυγείο
1 κάψουλα βανίλιας
1 ml. αλάτι
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
400 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας (προτιμήστε βερίκοκο κατά τους Ιταλούς, εμείς βάλαμε σύκο-δαμάσκηνο)
1 αυγό + 1 κρόκο για τη ζύμη
1 αυγό χτυπημένο για
20-30 ml. κρύο νερό

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε τη ζύμη (πάστα φρόλα)

–Θα χρησιμοποιήσετε ένα food processor ή μίξερ ή ακόμη και πολυκόφτη. Ρίχνετε μέσα στον κάδο το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι και στη συνέχεια τη ζάχαρη. Το δουλεύετε λίγο να ανακατευτούν. Κόβετε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και τα ρίχνετε μέσα στον κάδο. Δουλεύετε τον κάδο για ένα λεπτό περίπου, να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι.

–Στη συνέχεια ρίχνετε δυο κρόκους και ένα ασπράδι σε μπολ, προσθέτετε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε. Τα ενσωματώνετε στο αλεύρι για να δημιουργηθεί η τελική ζύμη της πάστα φρόλα, δουλεύοντας για λίγο το μίξερ. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε ελάχιστο κρύο νερό.

Μαζεύετε τη ζύμη απ’ τον κάδο με τα χέρια σας και φτιάχνετε μια μπάλα. Την τυλίγεστε με διαφανή μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 30’.

2. Πλάθετε τη ζύμη (πάστα φρόλα) και φτιάχνετε τη βάση

Πρώτη σας δουλειά είναι να βουτυρώσετε το σκεύος που θα μπει η πάστα φρόλα. Με λίγο απ’ το αλουμινόχαρτο της συσκευασίας Lurpak, περνάτε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας με βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνετε αλεύρι ώστε να κολλήσει πάνω του. Το γυρνάτε να πάει παντού και το αλεύρι που περισσεύει το ρίχνετε στο πάγκο.

Βγάζετε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρείτε τη μεμβράνη και την κόβετε 2/3 προς 1/3 περίπου. Με το μεγάλο κομμάτι θα κάνετε τη βάση και με το μικρό τις λωρίδες της επιφάνειας. Ξαναφήστε το μικρό κομμάτι στο ψυγείο, όσο θα δουλέψετε στο μεγάλο, για να είναι κρύο και άρα πιο εύκολο στο χειρισμό.

Αλευρώνετε το μεγάλο κομμάτι, τον πλάστη σας και τον πάγκο και αρχίζετε να απλώνετε τη ζύμη ώστε να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα, μεγαλύτερο σε επιφάνεια από τον πάτο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε. Με μερικά απλώματα με τον πλάστη το πάχος θα μειωθεί. Θέλει πολλή προσοχή ώστε σε όλη αυτή τη διαδικασία να υπάρχει αρκετό αλεύρι από κάτω, ώστε να είναι εύκολο να ξεκολλήσει το φύλλο της ζύμης. Όταν απλώσει η ζύμη σε μέγεθος που θέλουμε, αρχίζετε να την τυλίγετε γύρω απ’ τον πλάστη. Στην αρχή βοηθά να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι που να την ξεκολλήσει απ’ τον πάγκο ώστε να την φέρετε ομαλά να αρχίσει να τυλίγεται στο πλάστη. Αφού όλη η ζύμη τυλιχτεί γύρω απ’ τον πλάστη, βάζετε από κάτω τη φόρμα και αρχίζετε να την ξετυλίγετε ώστε να ξαπλώσει μέσα της.

Με τα δάχτυλά σας φτιάχνετε τις πλάγιες πλευρές στη φόρμα και με ένα μαχαιράκι τις ισιώνετε να έχουν το ίδιο ύψος, περίπου ένα πόντο και κάτι. Αν υπάρχει κάπου κόψιμο, απλά το κολλάτε, δεν μας πολυνοιάζει.

3. Ολοκληρώνετε τη πάστα Φλώρα

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190ºC πάνω-κάτω. Απλώνετε στη βάση της ζύμης την μαρμελάδα. Στη συνέχεια παίρνετε το μικρό κομμάτι της ζύμης και το απλώνετε όπως πριν σε ένα κυκλικό σχήμα, με μπόλικο αλεύρι απ κάτω. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε ισοπαχείς λωρίδες και τις τοποθετείτε σταυρωτά πάνω στην επιφάνεια της μαρμελάδας να αγγίζουν τις πλαϊνές πλευρές της ζύμης, για να ολοκληρώσετε το γνωστό κυκλικό σχήμα με οριζόντιες και κάθετες λωρίδες (κροστάτα) που αφήνουν ανοιχτά τετράγωνα με μαρμελάδα.

Πριν βάλετε τη πάστα Φλώρα στο φούρνο χτυπήστε ένα αυγό και περάστε όλες τις λωρίδες για να πάρουν βαθύ χρώμα και στη συνέχεια ρίξτε με το χέρι σας ελάχιστη ζάχαρη να κρυσταλλώσει πάνω τους, αφού ψηθεί η ζύμη.

4. Ψήστε τη πάστα Φλώρα

Τώρα βάλτε τη πάστα Φλώρα στο φούρνο στους 190ºC και αφήστε τη για 25’-30’ να ψηθεί η ζύμη και να πάρει χρώμα. Η μυρωδιά θα σας φάει τη μύτη καθώς πλησιάζει η ώρα να βγει και όταν την αφήσετε στο πάγκο να κρυώσει, αλλά κρατήστε χαρακτήρα. Θέλει να μείνει περίπου μισή ώρα , να δέσει πάλι η μαρμελάδα ώστε να μπορεί να κοπεί χωρίς να ρέει η μαρμελάδα.

Τέλος είναι έτοιμη για Σερβίρισμα: Χλιαρή, λίγη ώρα μετά την παρασκευή της η πάστα Φλώρα είναι άπαιχτη. Αλλά και κρύα την επόμενη μέρα, μια χαρά λιχουδιά είναι. Θέλει καλό μαχαίρι όμως στο κόψιμο και βέβαια σπάτουλα τριγωνική στο σερβίρισμα.

Σχετικά άρθρα