ΓΕΥΣΗ

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με ψάρια. Γιατί όχι;

Είναι δύο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου και σκέφτομαι πως ένα λουσάτο τραπέζι με ψάρια μπορεί- έτσι για αλλαγή- να κλέψει την παράσταση στο φετινό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.

Άν καταφέρετε να βρείτε από τον ψαρά σας ό,τι χρειάζεστε και έχετε πραγματικά γκουρμέ καλεσμένους θα τους στείλετε στον παράδεισο με τα παρακάτω εκλεκτά πιάτα. Ιδανικά για καθιστό τραπέζι με λίγο κόσμο. Προσωπικά δεν αγχώνομαι γιατί ο Αλέξανδρος Λόης [ιχθυοπωλείο “γρίπος”] θα με προμηθεύσει με ό,τι θέλω ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Σκέφτομαι λοιπόν, να ετοιμάσω σολομό φλορεντίν για πρώτο πιάτο, μια σούπα με θαλασσινά για δεύτερο και για κυρίως πεσκανδρίτσα με αρωματικό κριθαράκι.

Σολομός Φλορεντίν: Ένα πληθωρικό πρώτο πιάτο που αν σερβιριστεί σε μικρότερες ατομικές ποσότητες θα ταιριάξει και θα εντυπωσιάσει σε κάθε γιορτινό καθιστό τραπέζι. Ίσως η καλύτερη συνταγή για σολομό διεθνώς. Η συνταγή εύκολη όπως θα διαβάσετε στον caruso.gr.


Η σούπα στη συνέχεια μαγευτική καθώς συγκεντρώνει εκείνη την γεύση των θαλασσινών και βγάζει μια υπέροχη βελούδινη υφή. Είναι απ’ τις πιο πολυτελείς προτάσεις εισαγωγής σε ένα γιορτινό τραπέζι και μπορεί να εκτελεστεί και με γαρίδες ή καβούρια ή και αστακό. Δείτε εδώ την συνταγή!


Για το κυρίως ο ψαράς μου λέει να μαγειρέψω πεσκανδρίτσα με κριθαρότο. Κοιτάξτε εδώ τα υλικά. Ενα πιάτο με αυθεντική και έντονη σε αρώματα γεύση.

Θα χρειαστώ:

  • πεσκανδρίτσα: 900 γρ. (6 ουρές ή φιλέτα), χωρίς κόκαλο και πέτσα
  • λευκό κρασί: 1/2 ποτήρι
  • μελιτζάνα: ½ ψιλοκομμένη
  • κολοκυθάκι: ½ ψιλοκομμένο
  • καρότο: 2 ψιλοκομμένα
  • κρεμμύδι: 4 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένο
  • πιπεριά Φλωρίνης: ½ ψιλοκομμένη, χωρίς σπόρους
  • κριθαράκι: 2 φλιτζάνια, ελαφρά βρασμένο
  • βούτυρο λιωμένο: 1 κουταλιά της σούπας
  • ζωμός λαχανικών: 1 φλιτζάνι ή 1 κύβος διαλυμένος σε ζεστό νερό
  • άνηθος ή μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
  • ελαιόλαδο: λίγο, για το άλειμμα
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Η εκτέλεση της συνταγής σε δύο μόλις βήματα:

  1. Αλείφετε τις ουρές ή τα φιλέτα πεσκανδρίτσας με λίγο ελαιόλαδο και τις σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Σοτάρετε για 2’ – 3’ και σβήνετε με το κρασί.
  2. Προσθέτετε το ζωμό και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 2’ – 3’, ρίχνοντας μέσα και το κριθαράκι και προσθέτοντας αλατοπίπερο. Ανακατεύετε συχνά. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5’ – 7’ σκεπασμένο. Προσθέτετε τα μυρωδικά και σερβίρετε.

Στο τέλος της ημέρας και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θέλω να πιστεύω πως όλοι οι καλεσμένοι μου θα θυμούνται το ξεχωριστό αυτό ρεβεγιόν. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!

Σχετικά άρθρα