ΤΕΧΝΕΣ

Σαρδέλες, ταπεινές αλλά τόσο νόστιμες και θρεπτικές

ΚΕΦ. 3: Σαρδέλες στο φούρνο ή σαρδέλες όπως τις μαγειρεύουν οι Σικελοί;

Οι σαρδέλες φιγουράρουν ολόφρεσκες στον πάγκο του “Γρίπου” κι εγώ για ακόμη μια φορά πιάνω κουβέντα για αυτό το τόσο ταπεινό ψάρι, που όμως είναι ένας θρεπτικός θησαυρός που από τα αρχαία χρόνια τιμούσαν οι Έλληνες στην κουζίνα τους. Ξέρω πώς πολύ απλά και υγιεινά θα τις φτιάξω στο φούρνο λαδορίγανη, ωστόσο θυμάμαι μια φίλη Ιταλίδα που τις ανακάτευε με σπαγγέτι και λίγα μυρωδικά και εκείνη την γεύση, εκείνο το καλοκαίρι, δεν μπόρεσα να την ξεπέρασω εύκολα.

Πριν από όλα το ξέρετε ό,τι:

  • η σαρδέλα γίνεται παστή, τρώγεται μαριναρισμένη
  • έχει μεγάλες γαστρονομικές δυνατότητες
  • είναι το ψαράκι με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα
  • δεν σου αδειάζει το πορτοφόλι
  • είναι το νοστιμότερο- φθηνό ψάρι που μπορείς να δοκιμάσεις
  • δεν υπάρχει περίπτωση να την βρεις μπαγιάτικη, φαίνεται αμέσως αν δεν είναι φρέσκια
Σαρδέλες στο καλάθι των THEλοcals από το ιχθυοπωλείο “Γρίπος”.

Σαρδέλες φούρνου με λαδορίγανη

[υλικά]

600 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες * 120 ml ελαιόλαδο * 2 κρεμμύδια, μέτρια * 1 σκ. σκόρδο * 1 λεμόνι, τον χυμό του * μαϊντανό * καπνιστή πάπρικα * ρίγανη * αλάτι * πιπέρι

[εκτέλεση]

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.

2.Παίρνουμε ένα ξύλο κοπής και το τοποθετούμε μπροστά μας. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε πρώτα στη μέση, και μετά σε λεπτές φέτες.

3.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις σαρδέλες, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά εκτός του μαϊντανού και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και σκεπάζουμε με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο ώστε να κλείσουμε καλά όλο το ταψί.

4.Ψήνουμε για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

5.Βγάζουμε τις σαρδέλες από το φούρνο και προσθέτουμε μαϊντανό κατά τα γούστα μας. Τέλος περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο.


Εναλλακτικά ετοιμάστε την Σιτσιλιάνικη μακαρονάδα με σαρδέλες. Ένα ασυνήθιστο πιάτο με απλά υλικά και υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα.

Για να δείτε πως φτιάχνετε αυτό το πεντανόμιστο πιάτο που οι Ιταλοί ονομάζουν Pasta con le sarde κάντε κλικ εδώ:

Pasta con le sarde.

το καλάθι μας γέμισε από το ιχθυοπωλείο “γρίπος” [Ν. Μπότσαρη 37, τηλ. 26340.28830, Ναύπακτος]

Σχετικά άρθρα