THE · LOCALS

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΛΑΜΠΡΟ ΞΥΤΣΑ

Πλάζ, Νεροτσουλήθρες, Εργοτάξιο Λιμένος, Ρέμα Βαριάς, Γκράφιτι στα δρομάκια του Αγίου Δημητρίου ή του 1ου Γυμνασίου, αποτελούν φυσικό σκηνικό χώρο για τον ερασιτέχνη φωτογράφο και σκηνογράφο Λάμπρο Ξύτσα, τοπία όπου Γυναίκες της πόλης μας μεταμορφώνονται και συμμετέχουν σε αντισυμβατικούς με την καθημερινότητά τους ρόλους…

Εμείς δεν έχουμε παρά να απολαύσουμε τα φωτογραφικά του στιγμιότυπα στην ατομική έκθεση Φωτογραφίας «Ναύπακτος – Γυναίκες» η οποία θα βρίσκεται από σήμερα σε μία ιδιαίτερη εγκατάσταση στον υπαίθριο χώρο του καφέ Let’s Art στο Γρίμποβο, και κάθε απόγευμα μεταξύ 19:00 και 22:00, έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

συνέντευξη στη Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com] Αρχικά, θέλω να μου πεις τι σημαίνει η φωτογραφία για σένα;

Η φωτογραφία για μένα είναι η εγγραφή σε ένα στιγμιότυπο της «ματιάς» πού όλοι έχουμε όταν κοιτάζουμε και σκεπτόμαστε στην καθημερινότητά μας το κάθε τι, στην ουσία της πρόκειται περισσότερο για τη διατύπωση θα έλεγα μιας σκέψης παρά μιας οπτικής εικόνας. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και επικοινωνούμε, εικονικά αποτυπωμένος.

Από πότε άρχισες να ασχολείσαι πιο εντατικά με τη φωτογραφία;

Η αγάπη για τη φωτογραφία ξεκινά από την παιδική ηλικία, η συστηματική ενασχόληση όμως βάσει της εκμάθησης τεχνικών και αισθητικών κανόνων ξεκινά το 2012-2013 με τη συμμετοχή μου έκτοτε στη Φωτογραφική Ομάδα Ναυπάκτου, με δάσκαλο το φωτορεπόρτερ Δημήτρη Δημητρίου.

Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν αδιάφορο;

 Στη διάρκεια του χρόνου και έχοντας «περάσει» από διάφορες τάσεις, όπως για παράδειγμα το αστικό ή το βιομηχανικό τοπίο, συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει περισσότερο να δουλεύω με το ανθρώπινο στοιχείο. Με ελκύει λοιπόν το έμψυχο υλικό στη φωτογραφία, χωρίς να απορρίπτω βεβαίως τίποτα, όμως σαφώς ο άνθρωπος αποτελεί τη βασική μου προτεραιότητα.

Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που ανατρέχεις για να αντλήσεις έμπνευση;

Πηγή έμπνευσης μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε, από την ίδια τη μορφή του φωτογραφιζόμενου ατόμου ή αντικειμένου, έως στοιχεία της καθημερινότητας ή της επικαιρότητας όπως μία μάσκα ή τα έργα ανάπλασης στο λιμάνι… ακόμη και ένας στίχος τραγουδιού, ένα γκράφιτι ή ένα ζευγάρι γυαλιά!

Για δύο εβδομάδες εκθέτεις φωτογραφίες σου στον χώρο του Let’s Art. Τι θα δει εκεί ο επισκέπτης;

Η έκθεση στο Let’s Art θα διαρκέσει από τις 02 έως της 12 Σεπτεμβρίου και με συγκεκριμένο ωράριο (19:00-22:00). Ο επισκέπτης θα δει 6 γυναίκες της πόλης μας σε πορτραίτο και σε ολόσωμη αποτύπωση, έχοντας μπει σε ένα διαφορετικό ρόλο από την καθημερινότητα τους, σε σημεία της πόλης που έχουμε συνηθίσει να κοιτάζουμε αλλά όχι να… βλέπουμε! Η έκθεση θα έχει τη μορφή εγκατάστασης στον εξωτερικό / υπαίθριο χώρο του καφέ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις για υγειονομική ασφάλεια.

Πως μπορεί κάποιος να γνωρίσει καλύτερα τη δουλειά σου;

Η φωτογραφίες μου παρουσιάζονται κατά καιρούς τόσο σε ομαδικές, όσο και σε ατομικές εκθέσεις, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από την φωτογραφία υπάρχει άλλη μορφή τέχνης που ασχολείσαι και πως την συνδυάζεις με την φωτογραφία;

Εκτός από ερασιτέχνης φωτογράφος είμαι επίσης ερασιτέχνης ηθοποιός και σκηνογράφος. Για μένα δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ αυτών των τεχνών, εμπεριέχει η μία την άλλη, φωτογραφία για παράδειγμα είναι και η θεατρική σκηνική απεικόνιση, υποκριτική είναι και η ανάθεση μίας συνθήκης σε έναν άνθρωπο που φωτογραφίζεις.

Ποιος είναι με δικά του λόγια

/

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στη Ναύπακτο, από όπου και έχω καταγωγή, εγκαταστάθηκα μόνιμα από το 2004 για επαγγελματικούς λόγους (από εκείνη τη χρονιά και έκτοτε εργάζομαι στο χώρο της ναυτιλίας στην Πάτρα). Έχω σπουδάσει Ναυτιλιακά και Διεθνείς Επιχειρήσεις, ενώ διαθέτω επίσης πτυχίο στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Καλλιτεχνικά όπως ανέφερα εκτός από μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Ναυπάκτου, είμαι επίσης μέλος στη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Ναυπάκτου «Η Αυλαία», ενώ έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Θεάτρου και Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας, έχοντας παράλληλα συμμετοχή σε πολλά θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις, έχοντας επίσης σκηνογραφήσει τέσσερις από αυτές. 

Σχετικά άρθρα