THE · LOCALS

Στο «Οne Piece» στη Ναύπακτο θα δοκιμάσεις pizza classica όπως θα την έτρωγες στην Ιταλία!

**Η πιτσαρία «Οne Piece» είναι ένα καλό παράδειγμα τoυ urban street food με αγάπη… απ’ την Νάπολη.

[στo Στενοπάζαρο στη Ναύπακτο] φωτό+κείμενο: Marina Tsams / THEλοcals

Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας χωρίς πίτσα γίνεται; Δεν γίνεται. Δεν ξέρω για σας, εγώ όλες τις εποχές μου αρέσει αφάνταστα να τσιμπολογάω pizza σε μπαλκόνια, αυλές, πεζόδρομους, με φίλους ή και μόνη. Στη Ναύπακτο έχω δοκιμάσει κάθε είδους πίτσα και δεν έχω παράπονο. Μόνο που μου έλειπε η πιτσαρία που θα έκανε τη διαφορά. Και τελικά, άνοιξε τον φετινό Ιούνη.

[Το λογότυπο σχεδιάστηκε από την: design.under.pressure]

Οι μυρωδιές της καθώς περπατούσα στο Στενοπάζαρο με έκαναν να σταματήσω χωρίς δεύτερη σκέψη για μερικές δαγκωματιές. Την ονόμασαν One Piece και μάς συστήνεται ώς πιτσαρία «ναπολιτάνικου στιλ» που αδιαμφισβήτητα θέλει να ξεχωρίζει για τη ζύμη την οποία φτιάχνει. Σίγουρα, όπως μου είπαν, είμαι η πρώτη που παρήγγειλε την πίτσα Coppa ξαφνιάζοντάς τους ευχάριστα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Έχω δοκιμάσει όλες τις γεύσεις. Και τις έντεκα!

Ιδιοκτήτες της μικρής πιτσαρίας είναι οι δύο φίλοι, o Παναγιώτης Αλεξόπουλος και ο Aλέξης Ποταμιάνος. Ξεκίνησαν με όρεξη και όνειρα. Αφιερώνουν το επαγγελματικό τους βήμα στον αδερφό του Παναγιώτη, τον Νικόλα, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα και δανείζονται τις δύο λέξεις ”one piece” από το αγαπημένο του γιαπωνέζικο anime. Για τον Παναγιώτη, με τις σπουδές σε σχολή μαγειρικής η ενασχόληση με την τέχνη της πίτσας μοιάζει με μια ναπολιτάνικη ιστορία αγάπης. Ξεκίνησε τυχαία να φλερτάρει με την ζύμη σε σχολή για «pizzaiolo» και τελικά το φλερτ εξελίχθηκε σε αγάπη. Κι αυτό θέλει να κάνει πια. Να φτιάχνει νόστιμες πίτσες.

[Παναγιώτης Αλεξόπουλος] φωτό: Σπύρος Τούφας

Για τον έτερο συνιδιοκτήτη τον Αλέξη η pizza, μέχρι να ασχοληθεί με αυτή επαγγελματικά, ήταν στη ζωή του απλά σαν το πιο νόστιμο street food του κόσμου. Τώρα πια αν δεν τον έχετε απολαύσει σε φιγούρες με το kite του στον Πούντο, ελάτε να τον δείτε να ανοίγει [σχεδόν αριστοτεχνικά] τη ζύμη.

[Αλέξης Ποταμιάνος] φωτό: Σπύρος Τούφας

Δοκιμάζοντας καταλαβαίνεις τη διαφορά. Η ζύμη, είναι μαλακή και ο κόθρος [cornicione στα ιταλικά] αέρινος και νόστιμα καψαλισμένος στις άκρες. Μετά έρχονται οι γαρνιτούρες, όπου ο σεφ επιλέγει να παίξει με αντιθέσεις μπλέκοντας τα υλικά για ένα πιο ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα. Ένα ρίσκο που πέτυχε, ειδικά αν δοκιμάσεις την πίτσα που συνδυάζει το πικάντικο κιμά από ”προβατίνα” με τη γλυκύτητα της κρέμας ricotta. Παρόλο που καθεμιά από τις 11 πίτσες του καταλόγου έχει τον δικό της χαρακτήρα προσωπικά έχω κολλήσει με την Vegan [σάλτσα πίτσας, πουρές καπνιστής μελιτζάνας, ψητά κολοκύθια, μπρόκολο, πίκλα κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ρίγανη.]

[PIZZA Veggie & Funghi και άλλες πολλές] φωτό: Marina Tsams / THEλοcals


Βέβαια, μια είναι η αγαπημένη: η Margerita, δηλαδή η βασίλισσα της πίτσας [σάλτσα πίτσας, mozzarella di buffalo, ελαιόλαδο, ρίγανη, βασιλικός]. Πέρα από αυτή αξίζει να δοκιμάσετε και την πληθωρική Pepperone [με σάλτσα πίτσας, mozzarella, πεπερόνι, φέτα, ρίγανη, λάδι τσίλι] αλλά και την λευκή Chicken [μοτσαρέλα, κοτόπουλο, κρέμα παρμεζάνας, ρόκα, ντοματίνια, φρέσκο πιπέρι].

[Το έξοχο ψήσιμο στους 500 βαθμούς κελσίου και το καπνιστό του φούρνου απογειώνουν το γευστικό αποτέλεσμα μόλις σε 2 λεπτά.]

Τους ρωτώ ποια είναι η αγαπημένη τους γεύση:

«Μα, η pizza Mαργαρίτα», μου είπαν. «Ναι, είναι η βασίλισσα όχι μόνο γιατί είναι αφιερωμένη στη βασίλισσα Μαργαρίτα αλλά γιατί είναι το απόλυτο crash test για να δεις πόσο καλή είναι μια πιτσαρία. Αν αυτή είναι νόστιμη, τότε αξίζουν και οι υπόλοιπες πίτσες περισσότερες από μία δαγκωματιές!»

Για τις ανάγκες της φωτογράφισης [λέμε τώρα] έμεινα αρκετή ώρα να τους παρακολουθώ, με αποτέλεσμα να μάθω μερικά μυστικά τους ή μάλλον, για να το θέσω πιο ευγενικά, να κάνω σημαντικές διαπιστώσεις τις οποίες σας μεταφέρω με απλά λόγια: Η πίτσα, μόλις βγαίνει από τον φούρνο, θέλει λίγα λεπτά να αναπνεύσει. Για το ζυμάρι χρησιμοποιείται αλεύρι από ιταλικούς μύλους, για να πετύχει ένα αφράτο αλλά και τραγανό αποτέλεσμα. Φτιάχνεται καθημερινά και η 36ωρη ωρίμανση της ζύμης χαρίζει στην πίτσα νοστιμιά, ενώ δεν την κάνει δύσπεπτη. Οι δε, γαρνιτούρες προέρχονται από μικρές ντόπιες φάρμες αλλά και ορισμένες ιταλικές.



Κάποια από τα toppings δεν ψήνονται παρά ελάχιστα λεπτά, ώστε να μην χάσουν τη γεύση τους. Κάποια προστίθενται τελευταία στιγμή και αποτελούν τις πιο πρωτότυπες γευστικές γαρνιτούρες. Η δε σάλτσα, η οποία γίνεται από pomodorini [τα οποία προμηθεύονται από την Ιταλία], βασιλικό και ελαιόλαδο φτιάχνεται και παραμένει κρύα μέχρι να την τοποθετήσεις στη ζύμη. Ποτέ ζεστή! Νιώθω πως κράτησα το καλύτερο μυστικό για το τέλος.

Μην παραλείψω να σας πω ότι ο κατάλογος διαθέτει 3 σαλάτες [ξεχωρίζω την Burrata] και αποκλειστικά τις μπύρες ΝΗΣΟΣ, μια λοcal ζυθοποιία που γεννήθηκε στη Βαγιά της Τήνου. Ιδανική, επιλογή για να συνοδεύσετε το κομμάτι σας. Και το καλύτερο νέο: Το delivery του One Piece θα είναι στη διάθεσή μας από αρχές Οκτώβρη.

στα [+] ο χώρος μακρόστενος, ζεστός και εντυπωσιακός με τις τοιχογραφίες από τους ταλαντούχους artists onebran & ondo.the.odd.o. !


**Οne Piece:[Ιωάννη Καναβού 13, Ναύπακτος * τηλ.2634408056 * onepiece.gr]

Σχετικά άρθρα