ΓΕΥΣΗ

Στο τραπέζι μας σήμερα “μαύρες ταλιατέλες με σολομό”

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το τόσο νόστιμο και τόσο εύκολο πιάτο;

Σήμερα στο καλάθι μας διαλέγουμε μαύρες ταλιατέλες από ζωμό σουπιάς και σολομό που μας τον φιλετάρει ο Γρηγόρης Λόης  από το ιχθυοπωλείο “ο Γρίπος” στην Ναύπακτο. Μια συνταγή νόστιμη, εύκολη και θρεπτική. 

[Υλικά]

  • 500 γρ. μαύρες ταλιατέλες* ή κανονικές ταλιατέλες
  • 300 γρ.  σολομός, κομμένος σε μέτρια κομμάτια
Σάλτσα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού τσίπουρο ή ρακή ή ούζο
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού φρέσκο γάλα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού χονδροκομμένος άνηθος ή μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • άφθονο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

[Διαδικασία]

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ώστε να γίνουν al dente. Τις σουρώνουμε, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε κατά μέρος 1 φλιτζάνι από το νερό τους (θα το χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα). Σάλτσα: Στην ίδια κατσαρόλα (στεγνή πλέον), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το φρέσκο κρεμμυδάκι, για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Σβήνουμε με το τσίπουρο (ή ρακή ή ούζο), το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το γάλα. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ταλιατέλες, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε όσο νερό, από αυτό που κρατήσαμε από το βράσιμό, τους χρειάζεται, ώστε να διατηρηθούν ζουμερές και να μην κολλήσουν. Νοστιμίζουμε με αλάτι (εάν χρειάζεται). Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο ή μάραθο καθώς και το σολομό, ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συμβουλή*Οι μαύρες ταλιατέλες είναι φυσικά χρωματισμένες με μελάνι σουπιάς. Είναι εντυπωσιακές τη όψει και έχουν μια απαλή θαλασσινή νότα στη γεύση. Τις αναζητάμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε πολλά ντελικατέσεν.
Γρίπος, ο αγαπημένος των locals_gr. [Νότη Μπότσαρη 37, 26340.28830]

Σχετικά άρθρα