ΓΕΥΣΗ

Στρώνουμε τραπέζι με σπιτικά φαλάφελ

[μυστικές συνταγές φίλων]

H Τίνα Τσουκαλά, του πιο γνωστού καφεκοπτείου στη Ναύπακτο μας ταξιδεύει με τις συνταγές της.

Μας δείχνει πως να φτιάξουμε το τέλειο σπιτικό φαλάφελ ή αλλιώς το πιο αρωματικό και τραγανό ρεβιθοκεφτέ, το αγαπημένο ανατολίτικο fast food όλων των χορτοφάγων. Μάλιστα προτείνει μία σαλάτα με σως από ταχίνι και φαλάφελ και μία πίτα με φαλάφελ {falafel}.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η καταγωγή του φαλάφελ φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, που εξακολουθούν να τιμούν δυναμικά το δημοφιλές σνακ.

Μάλιστα είναι ένα από τα εθνικά πιάτα του Ισραήλ, ενώ έχει βασικό ρόλο στις κουζίνες του Λίβανου, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ιορδανίας.


Υλικά για φαλάφελ→

  • 1 κονσέρβα ρεβύθια βρασμένα (bio) ή 1 +1/2 κούπα ρεβύθια
  • 1 κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σούπας ταχίνι
  • 2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κ. γλυκού πάπρικα
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι Ιμαλαίων
  • λίγο μαύρο πιπέρι 2-3 κ. σούπας αλεύρι

Προετοιμασία→

  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
  2. Στο μούλτι, αλέθουμε τα ρεβύθια και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και τα πλάθουμε. Σημειωτέον, προσθέτουμε τελευταίο το αλεύρι γιατί μας βοηθάει να μην κολλάει πολύ το μείγμα.
  4. Κάνουμε κεφτεδάκια τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
  5. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια τους και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν. Καθώς ψήνονται ετοιμάζουμε την σως:

Υλικά για τη σως →

  • 1 κ. σούπας ταχίνι
  • 1/4 κούπας βραστό νερό
  • 1/2 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα γιαούρτι
  • 3 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κ. γλυκού πιπέρι

Προετοιμασία →

  1. Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το ταχίνι με το βραστό νερό και με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι.
  2. Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τέλος το γιαούρτι και τα μπαχαρικά.
  3. Με το σύρμα θα γίνει σαν κρέμα.
  4. Εάν σας περισέψει, η σως διατηρείται μία εβδομάδα στο ψυγείο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες και ψητές πατάτες.
  5. Στην σαλάτα που βλέπετε στις εικόνες, υπάρχει μαρούλι iceberg, ένα avocado ψιλοκομμένο, μια ντομάτα, 1/2 κρεμμύδι, 4 φαλάφελ κομμένα και σως.
  6. Τα ίδια λαχανικά αποτελούν και τη γέμιση στο πιτάκι.

Καλή σας όρεξη!

Σχετικά άρθρα