LOCAL · FOOD

Συνταγή για Πασχαλινά Κουλουράκια. Κάντο όπως η γιαγιά μου!


Λαμπερά, μοσχομυριστά, αφράτα και τραγανά, αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την ανοιξιάτικη γιορτή. Και φυσικά είναι η κλασική συνταγή της γιαγιάς μου! Και μιας και ο αέρας μυρίζει άνοιξη σκέφτηκα να προθερμαίνω το φούρνο για να φουρνίσω τα πρώτα κουλουράκια του Πάσχα. Μην ανησυχείτε… έρχονται από βδομάδα κι άλλες λαμαρίνες.


⟪Συνταγή βήμα βήμα για τα Πασχαλινά Κουλουράκια⟫

•→περίπου 42-50 κουλουράκια ανάλογα με το μέγεθος /*/ Προετοιμασία 30’ /*/ Ψήσιμο 20’ ανά λαμαρίνα

υλικά:

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 115 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 60 ml χυμός πορτοκάλι
  • 1,5 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 400 γρ. αλεύρι no 2
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για το άλειμμα αυγού…

  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κ.σ. νερό

εκτέλεση:

  1.  Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας το ξύσμα με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρει άρωμα όλη η ζάχαρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ αρχίζουμε να χτυπάμε το βούτυρο και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε συνεχιζόμενα για 5-7 λεπτά και σταματάμε κατά χρονικά διαστήματα για να μαζέψουμε με τη μαρίζ το μίγμα που κολλάει στα τοιχώματα του κάδου. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα καλοχτυπημένο και αφράτο μίγμα.
  3. Σταδιακά προσθέτουμε τα 2 αυγά, πρώτα το ένα και μετά από λίγα λεπτά το άλλο. Συνεχίζουμε με το χυμό πορτοκάλι και τη βανίλια.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Το μίγμα μας θα ομογενοποιηθεί και θα αρχίσει να σφίγγει. Σταματάμε το χτύπημα και το μαζεύουμε όλο μαζί με τη μαρίζ ή τα χέρια μας. Θα έχουμε μια σταθερή, μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  5. Στρώνουμε τη λαμαρίνα μας με αντικολλητικό χαρτί και ανάβουμε το φούρνο να προθερμαθεί στους 185 βαθμούς.
  6. Ετοιμάζουμε το άλειμμα αυγού, ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι τον κρόκο με το νερό.
  7. Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το πλάθουμε σε μπαλίτσα, περίπου όσο ένα καρύδι με το τσόφλι. Το ρολάρουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα κορδόνι περίπου 15 εκ. Το διπλώνουμε στη μέση και πλέκουμε κοτσίδα τα δύο μέρη. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το μίγμα.
  8. Τοποθετούμε τα κουλουράκια στη λαδόκολλα επάνω στη λαμαρίνα, σε απόσταση περίπου 1,5 εκ. το ένα από το άλλο. Αλείφουμε το καθένα με το άλειμμα του αυγού.
  9. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μία λαμαρίνα τη φορά. Αυτή η ποσότητα θα σας βγάλει 2 λαμαρίνες. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά άρθρα