ΓΕΥΣΗ

Τα εξαίσια μαρινάτα του “γρίπου” γίνονται μπρουσκέτες, πίτσα ή και μακαρονάδα! – Σου έχω τις συνταγές

⋰⋰txt+ Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

Θάλασσα, βεράντα, παρέα, ούζο, γαυράκια και άλλα πολλά… Συνειρμοί ευχάριστοι, ανέμελοι. Γαύρος μαρινάτος• αγαπημένο μεζεδάκι που δεν λείπει από τις βεράντες και φτιάχνεται εύκολα. Αγαπημένο μεζεδάκι ακόμη και τον χειμώνα, αρκεί να το βρεις ή να ξέρεις να το φτιάξεις.

Καθένας έχει και ένα τρόπο του. Πλέον, εμπιστεύομαι τον Γρηγόρη Λόη, τον δικό μου ιχθυοπώλη που είναι “μάστορας” στα μαρινάτα ψάρια🐟. Στον “γρίπο του, κάθε τόσο ετοιμάζονται εκείνα τα μικρά πακετάκια με τον Γαύρο Μαρινάτο και τρέχω να προμηθευτώ παραπάνω από δύο. Εννοείται!

Και για να είμαι ειλικρινής, ένα ντόπιος δεν έχει μόνο τις μυστικές του διευθύνσεις αλλά και τις μυστικές του συνταγές που όταν έχει διάθεση, όπως τώρα, τις δίνει απλόχερα.


Δροσερές μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο

Ο μαρινάτος γαύρος φτιάχνεται πολύ εύκολα και είναι εξαιρετικός μεζές και για τη μπίρα. Αντί να τον σερβίρετε σκέτο σε πιατάκια βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε μαζί του και νόστιμες μπρουσκέτες.

Μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο.

[υλικά]

  • 6 λεπτές φέτες χωριάτικο ψωμί από καρβέλι
  • 36 γαυράκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 1 μεγάλη ντομάτα πλυμένη καλά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο

διαβάστε την συνταγή εδώ:


◌Πίτσα με γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι και θυμάρι

Πίτσα με γαύρο μαρινάτο, κρεμμύδι και θυμάρι.

[υλικά]

Για τη ζύμη

  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 70 ml νερό χλιαρό
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 1 δόση σάλτσα ντομάτας*
  • 1 φρέσκια πιπερίτσα πεπεροντσίνο, ψιλοκομμένη (ή άλλη φρέσκια καυτερή πιπερίτσα. Εναλλακτικά, βάζουμε καυτερό μπούκοβο)
  • 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 20 φιλέτα μαρινάτου γαύρου (σε βαζάκι ή δισκάκι μέσα σε λάδι – στα σούπερ μάρκετ)
  • 1-2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γ. ξερό)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

διαβάστε ολόκληρη την συνταγή εδώ: (gastronomos.gr)


◌Μακαρονάδα με γαύρο μαρινάτο και λιαστή ντομάτα

Μια απλή αλλά πεντανόστιμη σπαγκετάδα για να συνεχίσουμε χορτάτοι την εβδομάδα μας.

Μακαρονάδα με γαύρο μαρινάτο.

[υλικά]

  • 1 πακέτο μακαρόνια (προτιμότερο σπαγκέτι)
  • 300 γρ. γαύρος μαρινάτος, στραγγισμένος (υπάρχει χύμα αλλά και σε βαζάκια σε μπακάλικα και σούπερ μάρκετ)
  • 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (ή όσο σας αρέσει)
  • 1 μικρή ξερή καυτερή πιπερίτσα (πεπεροτσίνο), ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 – 200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  • αλάτι (με προσοχή, γιατί η συνταγή έχει αρκετά αλμυρά υλικά)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

η συνέχεια στον γαστρονόμο

και καλή σας επιτυχία!


Σχετικά άρθρα