LOCAL · NEWS

”Το 4ο κύμα ξεκίνησε, τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά 50%”, λένε οι προβλέψεις για την πανδημία

Απαισιόδοξοι για τη θετική επιδημιολογία της χώρας μας εμφανίζονται αρκετοί ειδικοί, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί έχουν καμφθεί και η τήρηση των μέτρων έχει χαλαρώσει.

Τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο «κόκκινο» με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ της χώρας μας. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να χτίσει το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85%, ενώ επισημαίνει πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει και τα κρούσματα θα αυξάνονται κατά 50% κάθε εβδομάδα.

«Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευτεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι της εκτίναξης των κρουσμάτων είναι πως αφενός αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο και αφετέρου πως τα ελάχιστα που έχουμε δεν τηρούνται.

Διχασμένη η εστίαση με τα νέα μέτρα: “Σε ρόλο μπαμπούλα ο ιδιοκτήτης, αλλά θα φέρει έσοδα”

«Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς» διευκρίνισε συμπληρώνοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα αποτυπωθεί αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών (25% παραμένουν ανεμβολίαστοι).

«Σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Το 85% είναι δύσκολο και δεν θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«70.000 – 100.000 τα ενεργά κρούσματα»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναγνώρισε την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα και σύμφωνα με τα μοντέλα έρευνάς του «τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000».

Υποστήριξε πως δεν πρέπει να μας ξεγελούν τα 3.000 κρούσματα ημερησίως, καθώς η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου» τόνισε στον ΑΝΤ1.

«Περιμέναμε 3.000 κρούσματα από Αύγουστο, ήρθαν πολύ πιο νωρίς»

Ξαφνιασμένος από την πρόωρη εκτίναξη των κρουσμάτων εμφανίστηκε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής δείχνουν πως το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και έχει φτάσει στο 105%, ενώ εντός δύο εβδομάδων η αύξηση ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι περιμέναμε το νούμερο 3.000» ανέφερε σχετικά με τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ ενώ ανήσυχος είναι και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες» ανέφερε ενώ εκτίμησε πως τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Χτες, ο Νίκος Σύψας προχώρησε σε μια πρόβλεψη σοκ λέγοντας πως η επιδημία θα κλιμακωθεί απότομα και η Ελλάδα μπορεί να μετρά έως και 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο λόγω των ανεμβολίαστων. Εκτίμησε ότι θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα που σημαίνει ότι θα μπούμε στη λεγόμενη εκθετική φάση, όπως είπε.

Σχετικά άρθρα