THE · LOCALS

Το φρέσκο ψάρι στα καλύτερα του και μια σύντομη ξενάγηση από τον Αλέξανδρο Λόη στο οικογενειακό ιχθυοπωλείο

**συναντήσεις με ντόπιους

κείμενο + Μαρίνα Τσαματσούλη [m.tsamatso@gmail.com]

Ο Αλέξανδρος Λόης μπήκε στην αγορά από μικρός αλλά εδώ και μερικά χρόνια παράλληλα με τις σπουδές του στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε πως αυτό του αρέσει είναι να εργάζεται στο οικογενειακό ιχθυοπωλείο “ο Γρίπος”.  

Στην ολιγόλεπτη κουβέντα μας μού εξέφρασε την επιθυμία του, «να συνεχίσει την δουλειά που ξεκίνησε κάποτε ο πατέρας του και να την οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια πέρα από το παραδοσιακό ιχθυοπωλείο».  

Χωρίς να θέλει να μοιραστεί περισσότερο τα σχέδιά του, ξεκίνησε να μου εξηγεί την σχέση του με τη δουλειά, τους αλιείς, την πελατεία, τους γονείς του, την Αφροδίτη και τον Γρηγόρη, τους πελάτες αλλά και το πως ξεκίνησαν όλα.  


“Είμαι χαρούμενος που καθημερινά για χάρη του ιχθυοπωλείου ασχολούμαι με τη θάλασσα, τους ανθρώπους της και τις νοστιμιές της. Ευτυχής που μπορώ να συνεργάζομαι όπως κάνει εδώ και 27 χρόνια ο πατέρας μου με δύτες και ψαράδες με πραγματικό μεράκι στην αλιεία από την Ναύπακτο, τη Ρίζα, τη Μακύνεια, την Ερατεινή, αλλά και το Μεσολόγγι.  

 Είμαι χαρούμενος που συνεργάζομαι με την μητέρα μου, επαγγελματία αλιέα, και τον πατέρα μου που ξέρει καλά την δουλειά.  Χάρη σε αυτούς  γνωρίζω  τα όστρακα «από κούνια». Αυτοί μου έμαθαν να δίνω στον πελάτη το καλύτερο που υπάρχει από την ψαριά της ημέρας. Αυτοί μου έμαθαν τι σημαίνει σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με τον πελάτη.   

Όλα ξεκίνησαν από όταν ήμουν εννιά χρόνων  και βοηθούσα όσο μπορούσα γιατί μου άρεσε να βρίσκομαι μαζί με τους ψαράδες, δίπλα στους πάγκους. 

Έχω καταπληκτικές εικόνες από παιδί με τους τουρίστες να χαζεύουν τα ψάρια στους πάγκους και τους ντόπιους να πιάνουν κουβέντα με τους δικούς μου για κάθετι πέρα της ψαριάς.  Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως το ιχθυοπωλείο λειτουργεί με σκληρούς και απαιτητικούς κανόνες τους οποίους και πρέπει να ακολουθώ.  Δουλειά μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή κι εμείς οφείλουμε να είμαστε παρόντες.


Η ρουτίνα μας είναι σκληρή. Ανοίγουμε από τις πέντε το πρωί σε καθημερινή βάση. Βγάζουμε τους πάγους, έρχονται τα καΐκια, αδειάζουν τις τράτες, ζυγίζουμε και πληρώνουμε πάντα στην ώρα μας. Μετά αρχίζει η πελατεία από τα παραλιακά ταβερνάκια, από τα εστιατόρια, τα ουζερί και αρκετά αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους οι πελάτες μας. Ντόπιοι, περαστικοί και παραθεριστές που μας εμπιστεύονται πια με κλειστά μάτια.    

Έχω διαπιστώσει πως ο κόσμος προτιμά κυρίως τσιπούρες, λαβράκια, σαρδέλα, γαύρο, άντε και κανένα μπαρμπούνι ή μπακαλιάρο. Εμένα τα αγαπημένα μου ψάρια είναι οι σκορπίνες, η πεσκανδρίτσα, το λαβράκι, ο γαύρος και φυσικά η σαρδέλα για το ωμέγα 3”.   το Ιχθυοπωλείο με λίγα λόγια

Η θέση: Στην οδό Νότη Μπότσαρη 37, δίπλα από το γνωστό Στενοπάζαρο. Δυο βήματα από το λιμάνι της Ναυπάκτου.   

Η ατμόσφαιρα: Ιχθυοπωλείο, μικρό, πεντακάθαρο. Το μάτι πέφτει στον τεράστιο καθρέπτη πάνω από τις προθήκη με τα νωπά ψάρια καθώς και στα μικρά συλλεκτικά αντικείμενα τέχνης που έχει κατασκευάσει η Αγγελική Λόη, αδερφή του ιδιοκτήτη και εξαιρετική εικαστικός. Στο βάθος ένα ολόλευκος κήπος, εκεί που καθαρίζονται τα ψάρια προς διευκόλυνση του πελάτη. Επίσης θα βρείτε μια γωνιά με προϊόντα όπως τα φημισμένα μαρινάτα από γαύρο, σαφρίδι, κολιό που ετοιμάζονται από τους ίδιους.   

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το ιχθυοπωλείο “ο Γρίπος” βρίσκεται στην τοπική αγορά της Ναυπάκτου εδώ και 27 χρόνια. Η ποικιλία μεγάλη, αφού ο ιδιοκτήτης συνεργάζεται με  τράτες  που δουλεύουν  κατ’ αποκλειστικότητα για το ιχθυοπωλείο. Οι ψαριές τους προέρχονται κυρίως από την Ερατεινή, την Μακύνεια αλλά και από το Μεσολόγγι.   

Τι ψωνίζουμε: Στους πάγκους του ψαράδικου θα δούμε σφυρίδες, ροφούς, πεσκανδρίτσες, μικρά και μεγαλύτερα βραστόψαρα, μπακαλιαράκια, γλώσσες, μπαρμπουνάκια, σαλάχια, λιθρίνια, γόπες, και πολλά ακόμη ψάρια του Κορινθιακού ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα. Μαζί με αυτά θα βρούμε ποικιλία θαλασσινών, όπως καλαμάρια, χταπόδια, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, σουπιές και αστακούς αλλά και τις θαλασσινές λιχουδιές όπως κυδώνια, γυαλιστερές και μύδια.  

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά από τις 07.00 έως τις 15.00 το μεσημέρι.  Ένα επιπλέον προσόν: η κατ’ οίκον διανομή! μπορείτε να ενημερωθείτε για την ψαριά της ημέρας τηλεφωνικά [26340.28830] και να κάνετε την παραγγελία σας που θα φτάσει στην πόρτα σας το συντομότερο. 


Σχετικά άρθρα