ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Το γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους έχει ήδη εξαντληθεί!

⁑στο γούρι υπάρχει και “υστερόγραφο” που γράφει “ΥΓΕΙΑ, Κ…ΛΑ, ΕΠΑΝΑCΤΑCΗ”.

Στο γούρι που τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει καταιγισμό σχολίων στα social media αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του το Μουσείο Μπενάκη.

Πρόκειται για ένα γούρι που απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους του 1821 αλλά όχι με την παραδοσιακή της φορεσιά. Στην εικόνα η Ελληνίδα αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 εμφανίζεται ως γυναίκα που δείχνει τους μυς του χεριού της -ως αντιπαραβολή της γνωστής αφίσας του 1943 με το μήνυμα “We can do it”.

Μάλιστα, στο γούρι υπάρχει και “υστερόγραφο” που γράφει “ΥΓΕΙΑ, Κ…ΛΑ, ΕΠΑΝΑCΤΑCΗ”.

Μαντώ Μαυρογένους - We Can Do It - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Σημειώνεται ότι το προϊόν, το οποίο κόστιζε 25 ευρώ, δεν υπάρχει πλέον στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

“Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού.” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή το Μουσείο Μπενάκη.

Στην ανακοίνωση του το Μουσείο προσθέτει πως το αντικείμενο αυτό σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και, αναφερόμενο στο «υστερόγραφο» που σχολιάστηκε ευρέως, τονίζει πως «πρόκειται για μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612».

⨃Το γούρι κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό μόλις σαράντα κομματιών και, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει πλέον εξαντληθεί.

Σχετικά άρθρα