THE · LOCALS

Το μερακλίδικο παραδοσιακό λουκάνικο του κρεοπώλη της γειτονιάς μας

[Στο καλάθι των #λοcals]

•κείμενο & φωτό: Μαρίνα Τσαματσούλη /

Τα χειροποίητα λουκάνικα που φτιάχνει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου στο κρεοπωλείο του «Η Βομβοκού» στην Ναύπακτο έχουν μεγάλη επιτυχία στους πελάτες του. Είναι μια κατηγορία από μόνα τους. Οι ντόπιοι τα απολαμβάνουν με καλό κρασί.

Φωτό: Marina Tsams / THEλοcals

Από τα πιο γευστικά που έχουμε δοκιμάσει είναι τα χωριάτικα λουκάνικα του κρεοπωλείου «Η Βομβοκού» στην οδό Καλυδώνος 20. Ανευ συντηρητικών, μεγάλα και χορταστικά, από τον μερακλή κρεοπώλη της γειτονιάς μου στη Ναύπακτο, τον Δημήτρη Τριανταφύλλου. 

Ο Δημήτρης μοιράζεται μαζί μας τη παραδοσιακή συνταγή για το χοιρινό λουκάνικο, αν και έχω την εντύπωση πως ένα μυστικό το κρατά για τον ίδιο: «Απαραίτητο είναι το αλάτι, που παίζει ρόλο όχι μόνο στη γεύση αλλά και στη συντήρησή του. Επίσης για να συντηρηθεί το λουκάνικο χρειάζεται λίπος που φτάνει το 15% από τα πιο λιπαρά μέρη του ζώου και 85% χοιρινό κρέας. Τα υπόλοιπα υλικά που συμμετέχουν είναι πιπέρι, πράσο και φυσικά τα μπαχαρικά για να αποκτήσει το λουκάνικο πικάντικη γεύση».

«Το κρέας πρέπει να είναι χοντροκομμένο και να ξεχωρίζει. Να προέρχεται από καλό μέρος του ζώου» λέει ο Δημήτρης, ενώ είναι στον πάγκο εργασίας με τα γάντια του, έτοιμος να φτιάξει τα λουκάνικα.

Ζουμερά, με μεστή γεύση, ελαφρώς πικάντικα και διακριτικά αρωματισμένα με μυρωδικά. Μεζές από τους λίγους που εμείς οι καλοφαγάδες ντόπιοι τον απολαμβάνουμε από τον Οκτώβρη μέχρι και τα Χριστούγεννα σε κάθε ευκαιρία. Δοκιμάστε τα με φασόλια γίγαντες στο φούρνο.

Σχετικά άρθρα