THE · LOCALS

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι της χορτοφάγου Τίνας Τσουκαλά


Θέλεις να ετοιμάσεις ένα vegetarian τραπέζι για τα Χριστούγεννα; Ρώτα την Τίνα Τσουκαλά πως και τι.

Η αγαπημένη μας λοκαλ και ιδιοκτήτρια του Καφεκοπτείου Τσουκαλάς συνειδητοποιημένη χορτοφάγος εδώ και χρόνια, είναι ικανή να ετοιμάσει το πιο νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό τραπέζι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γιατί, όπως λένε οι απανταχού vegeterian και vegan ”δεν είναι ούτε η γαλοπούλα ούτε το χοιρινό που κάνει το εορταστικό τραπέζι!”


Για κυρίως πιάτο προτείνει: Broccoli Mac ’n’ cheese

mac n cheese

Υλικά:

  • 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 4 κούπες γάλα φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 400γρ τυρί cheddar κίτρινοφρέσκο πιπέρι και αλάτι
  • 500γρ μακαρόνια πέννες 
  • Τα ανθάκια από ένα ολόκληρο μπρόκολο κομμένα σε μπουκέτα
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλείφουμε ένα πυρέξ με βούτυρο (όχι το βούτυρο των υλικών) και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό με αλάτι για τα μακαρόνια και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  3. Όσο περιμένουμε να βράσει το νερό σε μία άλλη μεσαία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το θυμάρι και με ένα σύρμα ανακατευούμε για ένα λεπτό.
  4. Προσθέτουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το σκόρδο, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το τυρί.
  5. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση και χυλώσει το αφαιρούμε από το μάτι. Τότε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση το νερό για τα μακαρόνια, τα ρίχνετε και βράζετε μέχρι να γίνουν al dente.
  6. Ένα λεπτό πριν να σουρώσετε τα μακαρόνια προσθέστε το μπρόκολο και το αφήνετε να βράσει για ένα λεπτό.
  7. Μόλις τα σουρώσετε, ξαναρίξτε τα στην κατσαρόλα, όχι πάνω στο μάτι, ρίχνετε το μείγμα με το γάλα και το τυρί και ανακατεύετε καλά. Γυρίστε το μείγμα στο πυρέξ.
  8. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε την παρμεζάνα, τη φρυγανιά και το ελαιόλαδο.
  9. Καλύψτε τα μακαρόνια στο πυρέξ με αυτό το μείγμα και ψήνετε για 30 λεπτά (μέχρι να πάρει χρώμα).

(πηγή συνταγής: G. Paltrow, It’s All Easy)

Για το κλείσιμο του χριστουγεννιάτικου γεύματος η Τίνα προτείνει: Vegan Chocolate Cake

Υλικά

Για το κέικ:

  • 225γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ (εσπρέσσο ή νεσκαφέ)
  • 75γρ κακάο300γρ μαύρη ζάχαρη
  • 375ml βραστό νερό75γρ λάδι καρύδας
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης

Για το γλάσο:

  • 60ml κρύο νερό
  • 75γρ λάδι καρύδας
  • 50γρ μαύρη ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού στιγμαίο καφέ (εσπρέσσο ή νεσκαφέ)
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας κακάο
  • 150γρ μαύρη σοκολάτα (70%) ψιλοκομμένη

Θα χρειαστείτε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 20εκ

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινήστε πρώτα με το γλάσο. Τοποθετείστε όλα τα υλικά για το γλάσο, εκτός από την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις βράσουν, το αφαιρείτε από το μάτι.
  2. Γρήγορα προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αφήνετε ένα λεπτό να κάτσει η σοκολάτα και μετά ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε το κέικ. Σε ένα μπωλ βάζετε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τον στιγμιαίο καφέ, το κακάο και ανακατεύετε.
  4. Σε ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το νερό, το λάδι καρύδας, το ξύδι μέχρι να λιώσει το λάδι καρύδας. Ρίχνετε το δεύτερο μπωλ στο πρώτο και ανακατεύετε.
  5. Βάζετε χαρτί ψησίματος στο ταψί και ρίχνετε το μείγμα για το κέικ. Ψήνετε για μισή ώρα. Αφού ελέγξετε ότι το κέικ έχει ψηθεί το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
  6. Ανακατεύετε το μείγμα του γλάσου και το γυρνάτε στο κέικ, αλείφοντας το με σπάτουλα. Τέλος διακοσμούμε το κέικ με το φυστίκι Αιγίνης.

(πηγή συνταγής: N. Lawson, Simply Nigella)

Σχετικά άρθρα