stollen, recipe
LOCAL · FOOD

“Του κόσμου τα γλυκά είναι και δικά μου”

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, αυτές τις μέρες όπως κάθε χρόνο ξεφυλλίζω παλιές εκδόσεις περιοδικών με Χριστουγεννιάτικες συνταγές και θέλω να τα φτιάξω όλα.

Σε ένα gourmet από το Βήμα της Κυριακής, που το φυλάω σε στρατηγική θέση, θυμήθηκα το υπέροχο άρθρο με τίτλο “Του κόσμου τα γλυκά” και επέλεξα ανάμεσα σε μπακλαβάδες και στρούντελ ποια είναι τα καλύτερα για τις ημέρες των γιορτών.

Διαβάστε την ιστορία πίσω από τα γλυκίσματα και βρείτε τις συνταγές εύκολα στο διαδίκτυο. Αν πάλι είστε κάπως ακαμάτρες όπως εγώ, όλο και κάποιο ζαχαροπλαστείο αυτές τις μέρες τα ετοιμάζει ευλαβικά στο εργαστήριο τους.

Ξεκινάμε με το Sachertorte // Η διάσημη ζάχερτόρτε πήρε το όνομά της από τον ζαχαροπλάστη Franz Sacher, ο οποίος την πρωτοέφτιαξε για τον πρίγκηπα Μέτερνιχ. Για πολλά χρόνια υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ των Βιεννέζων για το αν η μαρμελάδα μπαίνει επάνω ή μέσα στο γλυκό. Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βιέννης.

[Sachertorte]

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης // Ίσως το πιο δημοφιλές γλυκό της Ανατολής εδώ και χιλιετίες. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε επινοήθηκε, αλλά, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το πρωτοέφτιαξαν οι Ασσύριοι γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα. Φερμένο από την Τουρκία, είναι και στην Ελλάδα αγαπημένο γλυκό, που καταναλώνεται ιδιαίτερα στις γιορτές.

[Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης]

Galette des rois // Η γκαλέτ ντε ρουά, σε μετάφραση πίτα του βασιλιά είναι γαλλικό γλυκό, με μακραίωνη παράδοση, που συνδέεται με τη γιορτή των Φώτων και καταναλώνεται τις ημέρες κοντά στα Θεοφάνια. Μοιάζει με γλυκό καρβέλι και “στέφεται” πάντοτε με μια χάρτινη κορόνα. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος βρει στο κομμάτι του το κουκί, στέφεται με την κορόνα και γίνεται ο βασιλιάς της ημέρας. Στο σπίτι όπου κέρδισε, ο τυχερός προσφέρει την πίτα την επόμενη χρονιά.

[Galette des rois]

Speculaas brokken // Αυτά τα ολλανδέζικα μπισκότα οφείλουν το όνομά τους [σπέκουλαας μπρόκεν] στο μείγμα μπαχαρικών που περιέχουν. Καταναλώνονται ιδιαίτερα στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Νικολάου για τους Ολλανδούς- που σημαίνει γι αυτούς ό,τι για μας η ημέρα των Χριστουγέννων. Φτιάχνουν τότε σπέκουλαας με ειδικά γιορτινά καλούπια και τα προσφέρουν στα παιδιά.

[Speculaas brokken]

Plum cake // Το κλασικό Xριστουγεννιάτικο βρετανικό κέικ με αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα αλλά και διάφορα άλλα φρούτα, που αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά των Εγγλέζων και σερβίρεται με το παροιμιώδες τσάι, πρωί και απόγευμα.

[Plum cake]

Strudel // Τα στρούντελ, από τα πιο γνωστά αυστριακά γλυκά, τα φτιάχνουν σε κάθε σπίτι και σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της Αυστρίας. Στο γλυκό αυτό συνδυάστηκαν η επιρροή από τα τουρκικά γλυκά με φύλλο κρούστας με την άφθονη, γευστική και καλής ποιότητας πρώτη ύλη, τα μήλα της γειτονικής Ουγγαρίας.

[Strudel]

Και για τέλος το αγαπημένο μου Stollen // Το στόλεν είναι γερμανικό παραδοσιακό κέικ των Χριστουγέννων. Κάθε οικογένεια ακολουθεί τη δική της συνταγή για την παρασκευή του και φροντίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από την ημέρα των Χριστουγέννων, γιατί όσο πιο πολύ μένει τόσο πιο νόστιμο γίνεται.

[Stollen]

Σχετικά άρθρα