ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Παραδοσιακά θα γιορτάσουν οι Δήμοι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης προσκαλώντας το κοινό σε ένα γλέντι με πολλή μουσική, χορό και μεζέδες στην κεντρικά σημεία των πόλεων.

Ναύπακτος

Λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια από τη ζωντανή ρεμπέτικη ορχήστρα «Τα παιδιά από το Μολύκρειο» θα  έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στις 12:00, στην πλατεία του λιμανιού, εκεί όπου θα «γίνουν ένα» με το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Μεσολόγγι

Οι καρναβαλιστές διασκεδάζουν και τσικνίζουν στα στέκια τους στο Μεσολόγγι ενώ στις 2:00 μ.μ. Καρναβαλικά χτενίσματα θα συμβούν από το ΕΠΑΛ Μεσολογγίου επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Πάτρα

Ο κύκλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα «ανοίξει» στις 12.00 το μεσημέρι, με τις μπάντες των χάλκινων να δίνουν ξεχωριστό τόνο περιδιαβαίνοντας στην Ανθούπολη, στο Ζαβλάνι, στον Άγιο Βασίλειο, στη Γούβα και την πλατεία Ελευθερίας εκεί όπου στους εκπολιτιστικούς Συλλόγους θα στηθεί το γλέντι.

Στις 2.00 μετά το μεσημέρι τρείς Μπάντες Χάλκινων θα κινούνται σε Αγίου Ανδρέου και Ρήγα Φεραίου με κατεύθυνση την πλατεία Όλγας , ενώ την ίδια ώρα δύο Μπάντες Χάλκινων  θα κινούνται από την πλατεία Όλγας μέσω Ρήγα Φεραίου προς τη Γούναρη.

Για το απόγευμα  το «πρωτόκολλο» περιλαμβάνει την αναγόρευση του Καραγκιόζη σε «Πρόεδρο της Άνω Πόλης» , ένα δρώμενο το οποίο επιμελείται ο καραγκιοζοπαίχτης Χρ. Πατρινός.

Η …αναγόρευση για τον μακρυχέρη ήρωα του θεάτρου Σκιών,  σε «Πρόεδρο της  Άνω Πόλης», θα γίνει στην πρόσοψη του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.  Τα …προεόρτια θα ξεκινήσουν στις 7.00 το απόγευμα από τρία διαφορετικά σημεία τριών πομπών με ντελάλη και μπάντες χάλκινων.

Από τα Ταμπάχανα και με πορεία μέσω Γερμανού, προς την πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα ξεκινήσει η πομπή στην κεφαλή της οποία τελάλης θα είναι ο Χατζηαβάτης . Παράλληλα από την πλατεία Αγίου Γεωργίου θα ξεκινήσει πομπή στην οποία θα συμμετέχουν 2 μπάντες χάλκινων με κατεύθυνση από Γερμανού προς πλατεία Ταμπαχάνων . Η τρίτη πομπή στην οποία θα συμμετέχουν 3 μπάντες χάλκινων θα ξεκινήσει από την Αγία Αικατερίνη – όπου θα έχει στηθεί γλέντι με τιμώμενο πρόσωπο την Αγλαΐα – με κατεύθυνση προς τη Γερμανού.

Παράλληλα το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων στη διάρκεια του διάβα του από την οδό Γερμανού , μπροστά στο θεατράκι της οδού Ηλείας, θα παρουσιάσει χορούς από τη Μακεδονία, ενώ στη διασταύρωση της Γερμανού με την Μπουκαούρη θα παρουσιάσει χορούς από την Πελοπόννησο. Εκεί που ανταμώνει η Γερμανού με την Βασ. Ρούφου, το βαλς θα έχει την τιμητική του, με τα μέλη του χορευτικού να προσφέρουν μια ξεχωριστή «νότα».

Οι τρείς πομπές θα συναντηθούν στη διασταύρωση της Γερμανού με την Μπουκαούρη  και από εκεί με μουσικές , χορό και τραγούδια θα κατευθυνθούν στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στην πρόσοψη του οποίου θα γίνει η…τελετή αναγόρευσης.

Την αναγόρευση του Κραγκιόζη σε «Πρόεδρο της Άνω Πόλης» θα ακολουθήσει συναυλία  από τις μπάντες των χάλκινων.

Σχετικά άρθρα