ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Ο φάρος της Ναυπάκτου, ένα μνημείο ναυτικής ιστορίας – Στους 10 ομορφότερους της Ελλάδας

Στο ελληνικό φαρικό δίκτυο ανήκουν 120 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι, μεταξύ των οποίων και ο γραφικός φάρος της Ναυπάκτου, η κατασκευή των οποίων χρονολογείται μετά την Επανάσταση του 1821.


Είχαν σχεδιαστεί ώστε πέραν της φωτιστικής πηγής τους να διαθέτουν και ανάλογους χώρους για τη διαμονή του φαροφύλακα αλλά και για την αποθήκευση πετρελαίου.

Ο φάρος της Ναυπάκτου κατασκευάστηκε το 1909. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 16 μέτρα. Βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της πόλης και αποτελεί τμήμα του παλιού φρουρίου της.

O φάρος ατασκευάστηκε το 1909. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 16 μέτρα.


Εκατοντάδες οι φωτογραφίες από τους χρήστες του instagram με τον Φάρο της Ναυπάκτου να πρωταγωνιστεί σε διαφορετικές ώρες, εποχές, στιγμές.


Το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Μετά την απελευθέρωση της πόλης 1829 το λιμάνι της εξακολουθούσε να αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο που έδινε ζωή και κίνηση στην πόλη. Από το λιμάνι γινόταν η μεταφορά με καΐκια προς την ακτή της Αχαΐας, τον Ψαθόπυργο και την Πάτρα. Επίσης για πολλά χρόνια η συγκοινωνία με την πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι, γινόταν με καΐκια από την Ναύπακτο στην Πάτρα, από εκεί στο Κρυονέρι – Γαλατά και συνέχεια μέσω ξηράς έφθανε κανείς στο Μεσολόγγι.

Τέλος, στον προλιμένα της Ναυπάκτου έφταναν με μεγάλα καράβια τα εμπορεύματα, τα οποία μεταφέρονταν στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και την Δωρίδα. Οι δραστηριότητες αυτές έδιναν ζωή στο λιμάνι και στην γύρω απ’ αυτό περιοχή, το Στενοπάζαρο. Zούσαν πολλές οικογένειες από το λιμάνι, ναυτικοί, εργάτες θαλάσσης, καροτσέρηδες και άλλοι επαγγελματίες.

Η κατάσταση αυτή κράτησε μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα, συγκεκριμένα το 1947, όταν δημιουργήθηκε το Πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου. Τότε η Ναύπακτος άρχισε να χάνει δύο από τους βασικότερους παράγοντες της οικονομικής της ζωής. Την κίνηση του λιμανιού και το διαμετακομιστικό εμπόριο, που το διευκολύνει πλέον η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Στις μέρες μας το μικρό γραφικό λιμανάκι δέχεται καθημερινά τους καλοκαιρινούς κύρια μήνες δεκάδες μικρά κρουαζιερόπλοια με Ευρωπαίους εκδρομείς.

[με πληροφορίες από το faroi.com & φωτό από @dimitraalexopoulou]

Σχετικά άρθρα