ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Ελπίδα για Πάσχα στο χωριό – Η προϋπόθεση που έθεσε ο Πέτσας για την μετακίνηση εκτός νομού

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έδωσε τη δική του εκτίμηση για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μέχρι το Πάσχα.

Καθώς οι πολίτες ανυπομονούν για το πρώτο άνοιγμα της αγοράς αλλά και το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την άποψή του για το πώς θα είναι τα πράγματα το Πάσχα. 

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Τόνισε ωστόσο πως τα δεδομένα θα πρέπει να το επιτρέπουν, αναφερόμενος στο ύψος των κρουσμάτων.

Ακόμη ανέφερε, πως με τόσα κρούσματα είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις με την επίδειξη βέβαια των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε σχετική δημοσίευση, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Ακόμα:

  • Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Σχετικά άρθρα