LOCAL · FOOD

Έτσι θα κάνουμε πεντανόστιμη την τσιπούρα μας

[στο πιάτο των #thelocals_gr]

Μαγειρεύουμε την διβαρίσια τσιπούρα ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες του Γρηγόρη Λόη από τον “Γρίπο”.

Η διβαρίσια έχει μεγαλύτερη ποικιλία μεγεθών, χρώματα ανάλογα της πελαγίσιας καθώς επίσης λευκή σάρκα. “Δεν μπορούμε να την προμηθευτούμε όλες τις εποχές του χρόνου,” μας εξηγεί ο Γρηγόρης Λόης. Κι αυτή είναι η εποχή της.

κείμενο / illustration: THE LOCALS TEAM

Εμείς, σήμερα για το τραπέζι των #λοcals ετοιμάζουμε μια συνταγή που όμως, έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές. Θα φτιάξουμε τις τσιπούρες ψητές, σε λιγότερο από 35 λεπτά. Το μυστικό είναι να γεμίσεις την κοιλιά του ψαριού με μερικά από τα πιο απλά αλλά υπέροχα στη γεύση υλικά. Δείτε παρακάτω τι θα χρειαστούμε:

[υλικά]

  • 2 τσιπούρες από τον Γρίπο
  • 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
  • ελαιόλαδο

[παρασκευή βήμα- βήμα]

  • Zητήστε στον Γρίπο να σας καθαρίσουν τις τσιπούρες.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ανακατέψτε σε ένα μπολάκι το βούτυρο, τις 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, το θυμάρι, το δεντρολίβανο. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι στα ψάρια σας.
  • Βάλτε το μείγμα του βουτύρου μέσα στις κοιλιές των ψαριών σας. Βάλτε και μερικές φέτες λεμονιού. Ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και βάλτε στον φούρνο. Κάντε και 2-3 χαρακιές με ένα μαχαίρι στην πέτσα των ψαριών.
  • Ψήστε για 20-25 λεπτά. Τα ψάρια σας είναι έτοιμα για φάγωμα.
  • Σερβίρετε με μερικά στικς γλυκοπατάτας.

↬λίγα λόγια για την Τσιπούρα

Η Τσιπούρα είναι εντυπωσιακή στην όψη και τη γεύση, μια σταθερά πεντανόστιμη επιλογή. Είναι ένα υψηλής ποιότητας ψάρι, τρυφερό, εξαιρετικά θρεπτικό με πλούσια γεύση, βελούδινη υφή, πλούσιο σε ω3.

Το ξέρατε όμως ό,τι… στην αρχαία Ελλάδα

ήταν αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη γιατί θεωρούνταν το πιο ελκυστικό και γευστικό ψάρι; Χαρακτηριστικό της Τσιπούρα, το χρυσό τόξο πάνω από τα μάτια της, που της έχει δώσει και το όνομά της στα ιταλικά και ισπανικά,  “Orata” & “Dorada” αντίστοιχα. Η σάρκα της, λευκή και τρυφερή, είναι φυσικό  να θεωρείται για πολλούς ότι είναι η πιο γευστική από όλα τα ψάρια της οικογένειας των σπαριδών. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ψάρια, λόγω της πλούσιας γεύσης της.

Ζει και αναπτύσσεται μέσα στην κρυστάλλινη Ελληνική θάλασσα, ολόφρεσκη και λαμπερή. Μπορούμε να τη βρούμε όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και κοντά σε εκβολές ποταμών, μέσα σε λιμνοθάλασσες και μέσα σε ποτάμια σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται συνήθως σε επίπεδους βυθούς με τραγάνα, λάσπη ή φύκια καθώς και σε λιβάδια ποσειδωνίας.

Προτιμά αυτούς τους βιοτόπους, γιατί εκεί βρίσκει πιο εύκολα την τροφή της η οποία αποτελείται από όστρακα κυρίως, όπως μύδια, στρείδια και κυδώνια, και πιο σπάνια από θαλάσσια φυτά και φύκη. Θα τη βρούμε επίσης να κινείται και σε βυθούς, με πέτρες και πλάκες (όπου μπορεί και να βραχώσει), που συνορεύουν με τα προαναφερθέντα περιβάλλοντα.

↬ό,τι χρειαστείτε από φρέσκα θαλασσινά και ψάρια μέχρι συμβουλές επισκεφτείτε το ιχθυοπωλείο ο “Γρίπος” στην Νότη Μπότσαρη 37 [τηλ. 26340. 28830]

Σχετικά άρθρα