ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Για έκτη χρονιά το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου στην Πάτρα

Με κεντρικό τίτλο “Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό” θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα [Έσπερος – πλατεία Γεωργίου], το τριήμερο 26 – 28 Μαΐου 2022, το 6o Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου.


Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «επί τα πρόσω», φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά τη χρησιμότητα μιας τέτοιας περιοδικής διοργάνωσης για την προώθηση των ελευθεριακών/αναρχικών εκδόσεων και ιδεών όσο και την ανάγκη για διάλογο στο δημόσιο χώρο. Φέτος, στο 3ήμερο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν βιβλιοπαρουσιάσεις, παραστάσεις, μουσικές βραδιές και συζητήσεις σχετικά με μια πληθώρα θεματικών.

Και τις τρεις μέρες το φεστιβάλ θα ξεκινά από τις 5 το απόγευμα με έκθεση κινηματικού βιβλίου, πολιτικής αφίσας και φωτογραφίας, distro αυτοοργανωμένης μουσικής και έντυπο υλικό του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

[Πέμπτη 26 Μαΐου]

  • 19:00 / Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Παλαιοκώστα «Μια φυσιολογική Ζωή. Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης (εκδόσεις red n’ noir).
  • 21:00 /  Παράσταση Stand Up Comedy με τους: Μάριος Δημητρόπουλος, Κωσταντής Μπίτσης, Μαρία Κουφομανώλη, Γιάννης Λυκουρέζος, Ηλίας Λάτε +guests.

[Παρασκευή 27 Μαΐου]

  • 18:00 /  Παρουσίαση του βιβλίου του Πίνο Κακούτσι «Ολτρετορέντε. Μια καθόλου συνηθισμένη αντιφασιστική ιστορία» από τις εκδόσεις Απρόβλεπτες.
  • 20:00 /  Παρουσίαση του βιβλίου του Φρανσίσκο Φερρέρ «Το Μοντέρνο Σχολείο. Η καταγωγή και τα ιδανικά του» από τις εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες.
  • 22:00 /  Ρεμπέτικο γλέντι στις Σκάλες της Πατρέως για την οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ.

[Σάββατο 28 Μαΐου]

  • 19:00 / Παρουσίαση του βιβλίου της Χρύσας Τζιαφέτα «Padre Camilo: Η σκέψη και η δράση του Καμίλο Τόρες» από τις εκδόσεις Red n’ Noir. Εισήγηση από Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad
  • 21:30 / Hip – Hop Συναυλία με τους RATIONALISTAS, δύο_μηδέν_δύο_μηδέν, ΠΕΝΘΙΜΟΣ, ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ, ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΓΕΙΣΟ

λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου

⇘⇘

Η επιτυχής διοργάνωση του αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Επί τα Πρόσω, ήδη από το Μάη του 2014, έχει κατορθώσει να το παγιώσει πλέον ως ένα 3ήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων, εκθέσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ανάδειξης των κινηματικών βιβλίων και εκδόσεων. Φέτος, διεξάγεται για 5η χρονιά φιλοδοξώντας να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά τη χρησιμότητα μιας τέτοιας περιοδικής διοργάνωσης για την προώθηση των ελευθεριακών/αναρχικών εκδόσεων και ιδεών όσο και την ανάγκη για διάλογο στο δημόσιο χώρο.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του πλούτου των αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και ελευθεριακών αντιλήψεων, η διάχυση των αναρχικών προταγμάτων στην κοινωνία και ειδικά στη νεολαία της πόλης σε μια περίοδο που η κρατική προπαγάνδα σε βάρος όσων αντιστέκονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω κυριαρχεί, η ανάθεση και η παθητικότητα επιμένουν να ανθούν στους κοινωνικούς χώρους, ενώ ο ρατσισμός, ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο εκφασισμός στέκουν πάντα ως απειλή για τη διολίσθηση μιας κοινωνίας σε κρίση.

Παράλληλα, σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος.

Φέτος, στο 3ήμερο φεστιβάλ θα φιλοξενήσουμε βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικές βραδιές σχετικά με μια πληθώρα θεματικών. Επίσης, όλες τις μέρες θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και πολιτικής αφίσας από στιγμές του αναρχικού και του ευρύτερου κοινωνικού ταξικού κινήματος.

Στη λογική μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο ελεύθερο από το κράτος και το εμπόρευμα, ένα χώρο συνάντησης, συζήτησης και κριτικής, όπου το όποιο αντίτιμο υπάρχει για να εξυπηρετεί την οικονομική αυτοενίσχυση των διάφορων εγχειρημάτων που συναποτελούν το φεστιβάλ.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι εκθέσεις κινούνται σε μια λογική επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου και μετατροπής του σε τόπο συνάντησης, αντίστασης και δημιουργίας.

Και τις 3 μέρες από τις 5 το απόγευμα με έκθεση κινηματικού βιβλίου, πολιτικής αφίσας, φωτογραφίας και έντυπου υλικού του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού κινήματος.

[Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω” | Πατρέως 87, Πάτρα epitaprosw.espivblogs.net anarchistbookfairpatras.wordpress.com]

Σχετικά άρθρα