ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Γιατί στολίζουμε καράβι τα Χριστούγεννα

Οι περισσότεροι πλέον στην Ελλάδα στολίζουν δέντρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο κάποιοι επιμένουν να κάνουν τον πιο παραδοσιακό στολισμό, αυτόν του καραβιού.

Πώς καθιερώθηκε, όμως, το καράβι και τι συμβόλιζε όταν ξεκίνησε να στολίζεται τα Χριστούγεννα; Η Ελλάδα υπήρξε ιστορικά χώρα ναυτικών οπότε και καθημερινά η ζωή των κατοίκων της περιστρεφόταν γύρω από το υγρό στοιχείο.

Στη Ναύπακτο, Δεκέμβριος 2020

Λέγεται ότι το στόλισμα του καραβιού συμβόλιζε το καλωσόρισμα στους ναυτικούς που επέστρεφαν μετά από χρόνια στο σπίτι τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά παλιότερα, κυρίως σε ναυτικές οικογένειες, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο• συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια.

Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν.

Έτσι κάποια στιγμή το καράβι, μετατράπηκε σε ένα γιορτινό σύμβολο που στολιζόταν κάθε Χριστούγεννα. Αν και το δέντρο έχει αντικαταστήσει το στολισμένο καράβι, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν ακόμη το παραδοσιακό καράβι.

[πηγή: NEWSBEAST.GR]

Σχετικά άρθρα