LOCAL · FOOD

Η πάστα φλώρα των παιδικών μου χρόνων

[Στην κουζίνα με την καραντίνα #1]

•κείμενο: Μαρίνα Τσαματσούλη /

Η “Πάστα Φλώρα” προέρχεται απ’ τη  Ιταλική “πάστα φρόλα” και όπως έμαθα διαβάζοντας για αυτή την γλυκιά αμαρτία όπου -ομολογουμένως και παραδόξως φέρει το όνομα της θείας μου από τα Τρίκαλα- είναι ένα πολύ δημοφιλές σπιτικό γλυκό στην Ιταλία από τον 12ο αιώνα ως σήμερα. Και έχει και εκεί, την ίδια νοσταλγική και οικεία αίσθηση λιχουδιάς που έχει και σε μας.

Αποφασίσα να εγκαινιάσω την νέα μου στήλη “Στην κουζίνα με την #καραντίνα μέρος 2” με αυτό το καταπληκτικό τραγανό γλυκό. Η συνταγή όλη δική σας και καλή επιτυχία.

υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 γρ. πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο, μαλακό
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 15 ml νερό
  • 1 βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο

εκτέλεση

Σε έναν κάδο ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ενσωματώνουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ανακατεύουμε το εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους αυγού και το νερό και τα προσθέτουμε στο μείγμα από το αλεύρι. Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια λεία ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχει πάχος 3 χιλιοστά, ώστε να είναι λίγο μεγαλύτερη από το στρογγυλό ταψί. Την απλώνουμε με προσοχή μέσα στο ταψί και αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει γύρω-γύρω από το ταψί. Τοποθετούμε τη μαρμελάδα βερίκοκο πάνω στη βάση της πάστα φλώρας. Διακοσμούμε το επάνω μέρος της πάστα φλώρας με τα περισσεύματα της ζύμης σε μακρόστενες λωρίδες. Τοποθετούμε την πάστα φλώρα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη χρυσαφένια. Αφήνουμε την πάστα φλώρα να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.             

–*Βολεύει να χρησιμοποιήσουμε και μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, αλλά αν δεν έχουμε ακόμα και μια κανονική βάση για τάρτες κάνει περίφημα.

φωτο: www.toa.st

ακολουθούν κι άλλες συνταγές εδώ:

Σχετικά άρθρα