LOCAL · FOOD

Η Σαρακοστή έχει τη γεύση που της δίνεις: Σήμερα φτιάχνουμε “Κριθαρότο Καλαμάρι με Πορτοκάλι”

Αν δεν έχεις απολαύσει κριθαρότο με καλαμάρι και πορτοκάλι δεν ξέρεις τι χάνεις. Σε πρώτο πλάνο, ο συνδυασμός των γεύσεων του καλαμαριού με το πορτοκάλι στο άψογα al dente κριθαρότο θα σε κάνει να παραμιλάς.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι απόλυτα διακριτικές πινελιές του σκόρδου, της μπίρας, της μουστάρδας και του ginger αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά και δίνουν βάθος διαρκείας στη γεύση. Δοκιμάστε το και να είσαστε σίγουροι: σαν αυτό το κριθαρότο καλαμάρι, δεν έχει.


[Ολόφρεσκα καλαμαράκια από τον ”Γρίπο”.]

Θα χρειαστούμε:

– 500 γρ. καλαμάρια φρέσκα κομμένα σε χοντρές ροδέλες από το ιχθυοπωλείο ο “Γρίπος” – 300 γρ. κριθαράκι μεσαίο, προβρασμένο, 3 λεπτά λιγότερο απ’ ό,τι γράφει η συσκευασία – 100 γρ. ελαιόλαδο – 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες – 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη – 150 ml μπίρα – 2 κ.γ. απαλή μουστάρδα – 1/3 κ.γ. ginger σκόνη – 150 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού – 1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος – 80 γρ. ανάλατο βούτυρο – αλάτι, πιπέρι – μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα.

Διαδικασία:

1. Σε μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά.

2. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, το κριθαράκι και το μαϊντανό, και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά. Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το προβρασμένο κριθαράκι και το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτό. Γαρνίρουμε με το μαϊντανό, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

3. Όπως το ριζότο, έτσι και το κριθαρότο δεν πρέπει να περιμένει καθόλου γιατί χάνει την υγρασία του και πήζει πολύ γρήγορα. O ελκυστικός αρωματικός χαρακτήρας θα σας εντυπωσιάσει με την ένταση και την πολυπλοκότητα του.

Σχετικά άρθρα