μητροπολιτης Κοσμάς
LOCAL · NEWS

Kυρώσεις στον Μητροπολίτη Κοσμά από την Ιερά Σύνοδο καθώς δεν πειθάρχησε στα μέτρα

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο οι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς «εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.»

Το σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών για τους «απείθαρχους» Αρχιερείς, κατά την περίοδο του Πάσχα, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ουσιαστικά η Ιερά Σύνοδος προτίθεται να λάβει μέτρα κατά πρωτίστως των μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ο οποίος δεν ακολούθησε τις Συνοδικές αποφάσεις για τις Ακολουθίες του Πάσχα και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έρχεται ενόσω το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ για τις συμπεριφορές ιερέων και τη στάση της τοπικής εκκλήσιας η οποία εκτιμάται πως συνέβαλε στη διασπορά του κορωνοϊού.

Όπως τονίζεται  στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου 

«παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις» και στο πλαίσιο αυτό «μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

Σχετικά άρθρα