ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

MENOYME ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Ξέρετε γιατί και από ποιόν καθιερώθηκε η σημερινή μέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων;

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

Το μήνυμα κάθε Φιλοζωικής Οργάνωσης έχει το ίδιο περιεχόμενο: “Αυτές τις ώρες οφείλουμε να δείχνουμε αγάπη και στα αδέσποτα ζώα, επειδή εξαρτώνται απόλυτα από μας. Η παραμονή μας στο σπίτι έχει οδηγήσει στην παραμέλησή τους. Σε ασιτία από έλλειψη τροφής, σε εγκαταλείψεις, σε μείωση των στειρώσεων. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε τα ζώα να είναι για άλλη μια φορά ο πιο καλός φίλος του ανθρώπου. Όσοι έχουν ένα ζώο αντιμετωπίζουν καλύτερα την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί ο περιορισμός στο σπίτι και η στέρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων και των κοινωνικών επαφών.”


Δεν ξεχνώ λοιπόν τα ζώα και τα φροντίζω με τους εξής τρόπους:

Βάζω λίγη τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα.

– Προσφέρω τροφές στη Φιλοζωική Οργάνωση.

– Στειρώνω το σκύλο ή τη γάτα μου.

– Υιοθετώ αδέσποτα ζώα και δεν αγοράζω από εκτροφεία.

Ο ιός της πείνας χτυπά τα αδέσποτα

Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας για την σημερινή μέρα υπενθιμίζει στους δημότες την ανάγκη να επιδείξουν παραπάνω ευαισθησία και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντί τους, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω κορωνοϊού. Ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας υπογραμμίζει πως ο Δήμος του είναι ένας από τους πρώτους της χώρας, που ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να χορηγείται ξηρά τροφή για αδέσποτα σε εθελοντές και φιλόζωους πολίτες. Για όσους μάλιστα ενδιαφέρονται, ο αρμόδιος Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Ναυπακτίας Ντίνος Ζορμπάς συντονίζει τη διαδικασία σίτισης, προκειμένου αυτή να γίνεται οργανωμένα, όπως ορίζουν οι ιδιαίτερες περιστάσεις.Ο Δήμος Πατρέων απο την άλλη, προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά τοποθετώντας εδώ και καιρό ταΐστρες σε 30 σημεία της πόλης, τις οποίες καθημερινά τροφοδοτεί με φαγητό και νερό, σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία της Πάτρας. Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης έχει θέσει ως προτεραιότητα την φροντίδα των αδέσποτων ζώων που κινδυνεύουν να μείνουν νηστικά καθώς εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού τα περιοριστικά μέτρα κρατούν τους ανθρώπους στα σπίτια τους.

Και να ξέρετε πως το τάισμα των αδέσποτων συμπεριλαμβάνεται στο Νο6 αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και αν δεν έχετε προμηθευτεί ένα σακουλάκι ξηρά τροφή σκεφτείτε πως τα αποφάγια που χάθηκαν από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια μπορούν να αναπληρωθούν από το περίσσευμα του οικογενειακού τραπεζιού μας. Δεν είναι κόπος ούτε και επιπλέον έξοδο να προσφέρουμε έστω τα αποφάγια μας στα αδέσποτα. Μια μικρή κίνηση αγάπης και ανθρωπιάς είναι να τα βγάλουμε στο πεζοδρόμιο και να βοηθήσουμε αυτά τα πεινασμένα πλάσματα που έμαθαν να ζουν από το δικό μας διατροφικό περίσσευμα.

Σχετικά άρθρα