LOCAL · NEWS

Ο ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

⌈ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ⌉ ∴ ΠΑΤΡΑ. 8.2.2019 / ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος παρουσιάζει στη γενέτειρά του, την Πάτρα, το νέο του βιβλίο Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.

Στη γενέτειρά του, την Πάτρα, θα βρεθεί σε λίγες μέρες ο κορυφαίος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο Η άνοιξη του Σύμπαντος. Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στον Πολυχώρο του Δήμου Πατρέων, «Αγορά Αργύρη», θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του σύμπαντος με οδηγό τον Διονύση Π. Σιμόπουλο που θα μας εξηγήσει πώς γεννήθηκε το σύμπαν και πώς θα είναι όταν ενηλικιωθεί.


Στην παρουσίαση θα μιλήσουν επίσης ο ακαδημαϊκός 
Δημήτρης Νανόπουλος, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου Texas A&M, ο Μανώλης Πλειώνης, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Καθηγητής Κοσμολογίας ΑΠΘ, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών, και ο δικηγόρος Θεοδόσης Γεωργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης. Συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ1 Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, τον Σύλλογο Πατρέων Πρωτευούσης και το βιβλιοπωλείο Παπαχρίστου «Γωνιά του Βιβλίου».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση του Συλλόγου στον Διονύση Π. Σιμόπουλο για την προσφορά του στην επιστήμη που θα επιδώσει στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδόσης Γεωργίου.

Το βιβλίο πραγματεύεται σύντομα αλλά περιεκτικά τη διαμόρφωση μιας στοιχειώδους αλλά βασικής εικόνας για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος που επικράτησε χάρη σ’ έναν πραγματικό χείμαρρο αστρονομικών παρατηρήσεων οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν απρόβλεπτες. Σήμερα ελάχιστοι μόνο κοσμολόγοι αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητα του σκηνικού της δημιουργίας του Σύμπαντος από μιαν αρχική «Μεγάλη Έκρηξη», γιατί γνωρίζουμε ότι ζούμε σε ένα Σύμπαν που διαρκώς διαστέλλεται και ότι όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται συνεχώς από εμάς, και μάλιστα όλο και πιο γρήγορα όσο πιο απομακρυσμένοι είναι.
Οι γαλαξίες, όμως, δεν απομακρύνονται μέσα σ’ έναν άπειρο και αδειανό χώρο, αλλά αντίθετα η διαστολή του Σύμπαντος οφείλεται στο «ξεχείλωμα» του ίδιου αυτού χώρου που συμπαρασύρει μαζί του και τους γαλαξίες, ενώ η «έκρηξη» έγινε συγχρόνως σ’ όλα τα σημεία του, με αποτέλεσμα 
να μην υπάρχει σήμερα κάποιο συγκεκριμένο κέντρο στο Σύμπαν αφού το κέντρο βρίσκεται «παντού». Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι οι γαλαξίες αυτοί που κινούνται αλλά ο μεταξύ τους χώρος αυτός που μεγαλώνει («ξεχειλώνει»). Και ενώ τίποτα το υλικό δεν μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα από την ταχύτητα του φωτός, αυτό δεν ευσταθεί για τον χώρο, ο οποίος μπορεί και διαστέλλεται πολύ ταχύτερα και από την ταχύτητα ακόμα του φωτός. Μ’ αυτή λοιπόν την έννοια λέμε ότι το Σύμπαν γεννήθηκε με μια Μεγάλη Έκρηξη.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε πως, αν και όχι τέλεια, η Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης επεξηγεί ικανοποιητικά πολλές από τις παρατηρήσεις και τα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ως ένα πλήρες, μαθηματικά θεμελιωμένο μοντέλο. Η ακριβής όμως γνώση μας για τις πρώτες απειροελάχιστες στιγμές της δημιουργίας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που θα έχει στο μέλλον η προσπάθεια της σύγχρονης επιστήμης να συνδέσει τις δύο μεγάλες θεωρίες του 20ού αιώνα, την Κβαντομηχανική με τη Γενική Σχετικότητα, σε μία και μοναδική Ενοποιημένη Θεωρία Πεδίου που να περιγράφει τη βαρύτητα ως μία κβαντισμένη δύναμη κάτω όμως από μία κατάσταση «
υπερσυμμετρίας». Για να εξηγηθεί όμως η κατάσταση αυτή, χρειαζόμαστε την ύπαρξη επτά πρόσθετων διαστάσεων. Αν η θεωρία αυτή αληθεύει, ζούμε σ’ ένα Σύμπαν έντεκα διαστάσεων!

⌊ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ⌋
Ο 
Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, πολυβραβευμένος διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Το πλούσιο επιμορφωτικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια επιμορφωτικών τηλεοπτικών εκπομπών και πάνω από 250 σενάρια πολυθεαμάτων πλανηταρίου.

Σχετικά άρθρα