ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

“Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ” ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

⌊ΠΑΣΧΑ⌋

Αναμφισβήτητα, η πόλη μας έχει την τιμητική της σήμερα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναμμένες φωτιές στις πολεμίστρες κι ένα υπερθέαμα σε ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια.

Οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η Φιλαρμονική του δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Πρώτος ξεκινά ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δημητρίου  λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ και ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Οι επιτάφιοι ακολουθούν πάντοτε μία συγκεκριμένη σειρά και την ίδια διαδρομή, συνοδευόμενοι από τους μελωδικούς ήχους των φιλαρμονικών και των χορωδιακών συνόλων. Την περιφορά συνοδεύουν, σε ένδειξη πένθους ενορίτες που κρατάνε στο πλάι μεγάλα κεριά, τα μανουάλια, τα λάβαρα και τα φλάμπουρα, ενώ ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: «Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι…» , «Ἀξιον ἐστί…».

#έξτρα λόκαλ συμβουλή→ Αν ρωτήσεις ένα ντόπιο θα σε συμβούλευε ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής να ανέβεις από το καλντερίμι της παλιάς πόλης έως την πρώτη ντάπια  και το καφέ μπαρ “Kastro” και από εκεί ψηλά να απολαύσεις την ομορφιά του εθίμου της περιφοράς των Επιταφείων. Κάτι ξέρει παραπάνω. Το σίγουρο είναι πως θα έχεις στο τέλος της βραδιάς τις καλύτερες φωτογραφίες απο τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Σχετικά άρθρα