LOCAL · FOOD

Φτιάξαμε κουραμπιέδες κι όποιος προλάβει…

Οι πιο ωραίοι, αφράτοι και βουτυράτοι κουραμπιέδες που δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι είναι βεβαίως αυτοί που μόλις έφτιαξε η μαμά μου.

Επειδή όμως όλα θέλουν την τέχνη τους, για να έχουμε αψεγάδιαστο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση, ιδού μερικά χρήσιμα tips που μού έδωσε, σε περίπτωση, που τολμήσω κάποια φορά, να τους φτιάξω μόνη μου.

9 TIPS για τέλειους κουραμπιέδες

Δεν πειραματίζεσαι: Φροντίσε κατ’ αρχάς η συνταγή που θα φτιάξεις να είναι δοκιμασμένη για να έχεις εγγυημένο αποτέλεσμα.

Άρωμα… βουτύρου: Αν θέλω πιο “μπισκοτένιο” αποτέλεσμα, το αγελαδινό είναι ό,τι πρέπει, ενώ το αιγοπρόβειο είναι η ιδανική επιλογή για να έχουν οι κουραμπιέδες σου τριφτή υφή, έντονο άρωμα και να λιώνουν στο στόμα.

Χτύπημα, το ήμισι του παντός: Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να πάρω ένα εξαιρετικά αφράτο και λείο μίγμα.

Αλκοόλ VS μπέικιν πάουντερ και σόδα: Στη ζύμη προσθέτω επίσης κονιάκ ή τσίπουρο. Αν χρησιμοποιήσω σόδα, τη διαλύω πρώτα στο αλκοόλ και μετά προσθέτω το μίγμα στα υλικά πριν ρίξετε το αλεύρι. Αν όμως προτιμήσω το μπέικιν πάουντερ, το ρίχνω στο μίγμα μαζί με το αλεύρι, ενώ το αλκοόλ θα προστεθεί μετά τα αβγά.

Ζύμωμα με μέτρο: Ζυμώνω τα υλικά μου μέχρι να ενωθούν, όχι περισσότερο γιατί διαφορετικά η ζύμη θα είναι σκληρή και οι κουραμπιέδες δεν θα έχουν τριφτή υφή αλλά θα γίνουν υπερβολικά τραγανοί.

Μέτρο και στο ψήσιμο: Δεν παραψήνω τους κουραμπιέδες γιατί η ζύμη τους θα γίνει πολύ τραγανή και όχι τριφτή ώστε να λιώνει στο στόμα.

Και ο κουραμπιές θέλει την “ξεκούρασή” του: Μην προσθέσω επιπλέον αλεύρι στη ζύμη μου αν δεν την αφήσω να “ξεκουραστεί” ένα δεκάλεπτο. Αν μετά τα 10 λεπτά η ζύμη είναι ακόμα λιπαρή, συμπληρώνω λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνω.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά: Προτιμώ να τα καβουρντίσω μόνη μου στο φούρνο ή στο τηγάνι αντί να τα αγοράσω έτοιμα καβουρντισμένα. 

Τον κοσκινίζεις τον (κρύο) κουραμπιέ; Να θυμηθώ πως βασική προϋπόθεση είναι να ραντίσω με ανθόνερο και να κοσκινίσω τους κουραμπιέδες με άχνη μετά το ψήσιμο εφόσον έχουν κρυώσει πολύ καλά. Όσον αφορά το ράντισμα, εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω ροδόνερο, λικέρ μαστίχας ή και ούζο.

Η συνταγή της μαμάς©

⌊υλικά⌋

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή τσίπουρο
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

⌊για το ράντισμα⌋

  • 50 ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη

⌊η διαδικασία⌋

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω τα αμύγδαλα για 10 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάω στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνω τους κρόκους των αβγών.

Διαλύω τη σόδα στο κονιάκ και την προσθέτω μαζί με τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματώ τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνω το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά-σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύω πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά.

Τέλος, προσθέτω τα ψημένα αμύγδαλα και κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα.

Στρώνω με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνω μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθω σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. 

Αραδιάζω τους κουραμπιέδες στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζω ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνω στον φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ.

Ξεφουρνίζω τους κουραμπιέδες και αφήνω να κρυώσουν. Μην προσπαθήσω να τους μετακινήσω από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν. Βάζω το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζω ελαφρά τους κουραμπιέδες.

Κοσκινίζω ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψί ώστε να σκεπαστεί. Αραδιάζω εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζω από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Παίρνω με τα δυο χέρια τους κουραμπιέδες και τους δουλεύω λίγο να σκεπαστούν καλά με τη ζάχαρη. Τους μεταφέρω σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη μία-μία τις στρώσεις.

…και καλή μου επιτυχία

Σχετικά άρθρα