LOCAL · NEWS

Πάτρα: 9χρονος στη ΜΕΘ καθώς κόλλησε κορονοϊό από τη νοσηλεύτρια μητέρα του που αρνήθηκε να εμβολιαστεί

Ένα μικρό αγόρι το οποίο έχει μολυνθεί από κορονοϊό νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί το οποίο έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Όπως μετάδωσε το Οpen, ο 9χρονος εισήχθη στον θάλαμο αρνητικής πίεσης γύρω στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης. Το παιδί δεν έχει διασωληνωθεί, αλλά του παρέχεται οξυγόνο με τη μέθοδο του “high flow”.

Το μικρό παιδί, εισήχθη στη συγκεκριμένη μονάδα με σοβαρή πνευμονία από κορονοϊό ενώ οι γιατροί αναφέρουν πως η κατάστασή του είναι σταθερή. Παράλληλα, επί του παρόντος δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι γιατροί ερευνούν αν το παιδί νοσεί με τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού. Το δείγμα από το μικρό παιδί έχει ήδη σταλεί στα ειδικά εργαστήρια της Αθήνας για να διαπιστωθεί αν έχει μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Mega στην Πάτρα, το παιδί φαίνεται να κόλλησε τον ιό από τη μητέρα του που είναι νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο “ο Άγιος Ανδρέας” και η οποία είναι μια από τις υγειονομικούς που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Έξαρση κρουσμάτων στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα οδήγησε σε ενδονοσοκομειακή διασπορά, σύμφωνα με όσα είπε χθες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Θεοδώρου εντόπισε τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κυρίως στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες και δευτερευόντως στο ιατρικό προσωπικό που «αμέλησαν να εμβολιαστούν», όπως σημείωσε και χαρακτήρισε αυτή τη συρροή κρουσμάτων υπενθύμιση για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αποτελούσε και προτεραιότητα.

Χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» το γεγονός της ενδονοσοκομειακής διασποράς και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελεί εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα είχε κάνει λόγο στις 18 Ιανουαρίου η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ενημερώνει, παράλληλα, για τον θάνατο από κορονοϊό μίας 44χρονης η οποία νοσηλευόταν με άλλη πάθηση. 

Αρκουμανέας: Πιθανόν τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας από τα Σεπόλια όπου γίνονται δωρεάν τεστ, είναι πιθανό σήμερα να καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα» είπε, χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 543 νέα κρούσματα στη χώρα, με τα περισσότερα να επιβεβαιώνονται για άλλη μία φορά στην Αττική.

Ωστόσο, τα κρούσματα αυτά αποτύπωναν την εικόνα των περιορισμένων τεστ που έγιναν την Κυριακή και σήμερα θα είναι σαφώς αυξημένα. 

Ανησυχία για τρίτο κύμα και μεταλλάξεις

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» είπε ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αυξημένη μεταδοτικότητα που έχουν οι μεταλλάξεις από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική που έχουν εντοπιστεί στη χώρα. 

Ο ίδιος σημείωσε πως τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα φαίνεται πως καλύπτουν πλήρως από το πρώτο στέλεχος, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το δεύτερο.

Με τη σειρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε πως έως και τα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα στη χώρα μπορεί να έχουν φτάσει στα 2.000.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική να έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν. 

Όπως τόνισε, ήδη υφίσταται ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου ενώ ασθενείς με τη μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσούν σοβαρά. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση είναι μειωμένος με τον ίδιο ωστόσο να σημειώνει πως αναμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά.

Σχετικά άρθρα