ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

Πάτρα: Προβολή της ταινίας “Χίτλερ εναντίον Πικάσο”

Η Πάτρα γιορτάζει τα 77 χρόνια απελευθέρωσής της από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Με την προβολή της ταινίας «Χίτλερ εναντίον Πικάσο» συνεχίζονται στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, οι εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων για τη συμπλήρωση 77χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Πρόκειται για μία ταινία ορόσημο. Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις. Η ταινία αποκαλύπτει Picasso, Matisse, Renoir, Chagall και άλλα έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα – καταδικασμένα από τους Ναζί, τα οποία έρχονται επιτέλους στο φως και προβάλουν στη μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. 

Οι Ναζί αντιμετώπιζαν την τέχνη με δύο τρόπους. Κατέστρεφαν κάθε έργο που θεωρούσαν ως «εκφυλισμένη τέχνη» και λεηλατούσαν συστηματικά τα καλύτερα κομμάτια κλασσικής και μοντέρνας τέχνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα έργα τέχνης είτε κατάσχονταν από μουσεία των κατεχόμενων περιοχών, είτε αρπάζονταν από  κατοικίες συλλεκτών, ειδικά Εβραίων. Η λεηλασία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ξεκινώντας από την περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη συλλογή του, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται την αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και «εκδιώχθηκαν» κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Με αφετηρία την διοργάνωση τριών νέων εκθέσεων, το 2017, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται τί συνέβη στους κλεμμένους θησαυρούς των Ναζί, αλλά και στους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στα γεγονότα. 

Πρωτότυπος τίτλος: HITLER VS PICASSO, Είδος: Ντοκιμαντέρ, Σκηνοθεσία / Claudio Poli, Πρωταγωνιστούν: Tony Servillo/ Έτος: 2017, Χώρα: Ιταλία

¬Η προμήθεια των εισιτηρίων για τη δωρεάν είσοδο στην προβολή της ταινίας γίνεται  ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr και στο βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος».

Σχετικά άρθρα