LOCAL · FOOD

Πώς ξεχωρίζουμε το καλό χταπόδι;

[ συμβουλές από λοcal σε λοcal ]

«Τα χταπόδια, όπως και τα ψάρια, νοστιµίζουν από αυτά που βόσκουν. Οσο πιο νόστιµος είναι ο βυθός, τόσο πιο νόστιµα είναι αυτά που θα αλιεύσουµε».

  • Αν το χταπόδι είναι χαλασµένο, η µυρωδιά του είναι τόσο έντονη, που ακόµη και οι λιγότερο σχετικοί θα καταλάβουν αµέσως ότι αυτό το χταπόδι δεν τρώγεται. Και επιπλέον, και οι ίδιοι οι ψαροµανάβηδες δεν το αφήνουν στον πάγκο γιατί δυσφηµεί την πραµάτεια τους.
  • Στις ελληνικές θάλασσες «κολυµπούν» γύρω στα 9 διαφορετικά είδη χταποδιού, που ξεχωρίζουν από µικρές λεπτοµέρειες στην εµφάνισή τους.
  • Αυτό που βρίσκουµε πιο συχνά στις ψαραγορές είναι το χταπόδι το κοινό, το οποίο δεν ξεπερνά συνήθως τα 3 κιλά.
  • Εκτός από τα χταπόδια, βρίσκουµε και µοσχιούς (λέγονται και µοσχοχτάποδα ή καλαµαροχτάποδα), που θεωρούνται υποδεέστερο είδος και υστερούν κάπως σε γεύση. Τα χταπόδια έχουν δύο σειρές βεντούζες σε κάθε πλοκάµι, ενώ ο µοσχιός µόνο µία.
  • Το άλφα και το ωµέγα στο χταπόδι είναι να είναι καλά χτυπηµένο και παραγουλιασµένο. Για να καταλάβουµε αν ένα χταπόδι είναι καλά χτυπηµένο και παραγουλιασµένο, πιάνουµε το πλοκάµι του. Πρέπει να είναι σφιχτό και στιβαρό και οι άκρες του κατσαρωµένες.
↠ Ένα νόστιμο πιάτο των #λοcals στην αυλή της γιαγιάς Μαρίας και οι χρήσιμες συμβουλές για το πως να διαλέξουμε σωστά χταπόδι από τον Γρηγόρη Λόη του ‘Γρίπου’?? ↞
  • Ενα άλλο κόλπο των ψαράδων για να ελέγξουν αν το χταπόδι είναι παραγουλιασµένο, είναι το εξής: πιάνουν δύο πλοκάµια που είναι δίπλα – δίπλα και δοκιµάζουν να τα τραβήξουν. Αν η µεµβράνη στο σηµείο που ενώνονται τα πλοκάµια σκίζεται µε ευκολία, το χταπόδι είναι καλά χτυπηµένο.
  • Για να είµαστε σίγουροι ότι το χταπόδι είναι φρέσκο, κοιτάζουµε το χρώµα του να είναι προς το άσπρο, δηλαδή να µην έχει αρχίσει να κοκκινίζει. Τα µπαγιάτικα χταπόδια οι ψαράδες τα λένε και «αρπαγµένα» ή «αναµµένα».

[⇟ Νότη Μπότσαρη 37, Ναύπακτος] * Ακολουθήστε το τοπικό ψαράδικο Γρίπος στο instagram κι ενημερωθείτε για τα φρέσκα χταπόδια Κορινθιακού και τις τιμές τους.

Σχετικά άρθρα