LOCAL · FOOD

Ψαρόσουπα: Ο μαγικός ζωμός του χειμώνα

[το πιάτο του καλοφαγά λοcal]

Κανένα άλλο πιάτο δεν μπορεί να είναι τόσο στοργικό μια χειμωνιάτικη ημέρα όσο μια ζεστή σούπα. Γι’ αυτό και οι νοικοκυρές μας φροντίζουν να την έχουν συχνά στο μεσημεριανό τους.  

Εμείς για το μεσημεριανό τραπέζι έχουμε πεθυμήσει μια ζεστή ψαρόσουπα, έτσι για καλωσόρισμα του Σαββατοκύριακου. Μια ψαρόσουπα όμως για να αναδίδει όλα τα αρώματα της θάλασσας χρειάζεται την καλή ψαριά της ημέρας.

Και που την βρίσκουμε αν όχι στον δικό μας ιχθυοπωλείο “γρίπος”; Με ένα τηλεφώνημα στο [26340.28830] συνεννοηθήκαμε και σε λίγα λεπτά κατέφθασαν στο σπίτι -φρέσκα και καθαρισμένα- τα ψάρια που παραγγείλαμε.

Ψαρόσουπα με Αυγολέμονο
Μόλις ετοιμαστεί η ψαρόσουπα τη σερβίρουμε και σε κάθε πιάτο προσθέτουμε λίγα λαχανικά και κομμάτια από το ψάρι.

Τι πιο μαγικό από το να βλέπεις πώς λαχανικά και ψάρια «χτίζονται» μέσα στην κατσαρόλα; Προσθέτεις μπόλικο λάδι και νερό και όταν βράσουν καλά μπαίνει χυμός λεμονιού και η σούπα βράζει για λίγο ακόμη.


Τα υλικά είναι απλά καθώς και η διαδικασία για την νοστιμότατη Ψαρόσουπα. Ακολουθήστε βήμα βήμα την συνταγή από το ωραιότατο site: alwayshungry.gr

[υλικά]

1 μεγάλο κεφάλι ψαριού ή 1,5-2 κιλά ψάρι για σούπα
4 καρότα
4 κολοκύθια
4 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ ρύζι γλασέ
1/2 κ.γ. κουρκουμά
4 κλωνάρια σέλινο
λίγο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι


Υλικά για Ψαρόσουπα Αυγολέμονο

[εκτέλεση]

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το κεφάλι του ψαριού και καθαρισμένες τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκύθια.
  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το χαράσουμε στα 4 και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα. Από πάνω προσθέτουμε τα κλωνάρια του σέλινου και του μαϊντανού.
  • Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι της και τη προσθέτουμε και αυτή στη ψαρόσουπα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη δάφνη, λίγο αλάτι και μερικούς κόκκους πιπεριού.
Προετοιμασία για Ψαρόσουπα Αυγολέμονο

  • Ρυθμίζουμε την εστία σε δυνατή θερμοκρασία και βράζουμε το ψάρι για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Για να δούμε αν είναι έτοιμα τρυπάμε την πατάτα και τα καρότα με ένα πιρούνι.
  • Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα το ψάρι και τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
  • Σουρώνουμε με λεπτή σίτα τον ζωμό για την Ψαρόσουπα σε μία καθαρή κατσαρόλα.
  • Βράζουμε μέχρι να κατέβει λίγο ο ζωμός και να έχουμε 2-2,5 λίτρα, ανάλογα με το πόσο αραιή ή πηχτή θέλουμε τη ψαρόσουπα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κουρκουμά μαζί με το ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά.
  • Μόλις το ρύζι έχει μαλακώσει και είναι έτοιμο αφαιρούμε τη ψαρόσουπα από την εστία.
  • Στίβουμε 2 λεμόνια και προσθέτουμε τον χυμό του.
  • Ανακινούμε αμέσως τη ψαρόσουπα και την επαναφέρουμε για λίγο στην εστία για να πάρει μία βράση.

Καλή επιτυχία!

το καλάθι μας γέμισε από το ιχθυοπωλείο “γρίπος” [Ν. Μπότσαρη 37, τηλ. 26340.28830, Ναύπακτος]

Σχετικά άρθρα